Kako preživeti zimu? Šveđani znaju! Duge zime u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, na Islandu menjaju svakodnevni život. Ali stanovnici ovih zemalja su stekli navike koje ih čine srećnim i u tim tmurnim i hladnim danima. Uvek se nalaze u prvih deset najsrećnijih zemalja sveta, podseća forbes.com. I evo šta rade tokom zime.

Zimski petak

To je odlično rešenje. Provodi se u toploj kući sa familijom. Naravno, tu je i odlična hrana, zdrave grickalice, film ili društvene igre. Divota.

Sveće

Sveće u dnevnoj sobi su prava stvar za prijatnu atmosferu u kući. Tu je i dobro ćebence, vruć čaj. Uz takvu atmosferu mogu da se pričaju “strašne” priče koje će posebno prijati mališanima a odrasli mogu da puste mašti na volju.

Topla kupka

Šveđani su navikli da koriste saune koje posebno prijaju zimi. I to je tako opuštajuće i zdravo. Ali ako nemamo saunu možemo da se potopimo u toplu vodu u kadi sa mirišljavim solima i zaboravimo na sve loše trenutke.

Slatkiši subotom

Da to je švedska tradicija još iz pedesetih godina prošlog veka. Tada su zdravstvene ustanove zbog zdravlja dece da ne bi jeli slatkiše svakodnevno osmislili slatku subotu. Doduše pokazalo se u jednom istraživanju iz 2016. da Šveđani jedu najviše slatkiša po glavi stanovnika od bilo koje druge nacije. Svejedno, i deca i odraslil i dalje obožavaju slatku subotu.

Bez cipela

Cipele se ne nose u švedskim kućama, što je i logično jer su mokre od snega i vlage. Ugledajte se na Šveđane i obradujte sebe dobrim, ugodnim papučama koje će vam grejati noge a kuća biti čista i blistava.

Fika

Fika je važan period dana koji svi vole i poštuju. Fika je pauza za kafu i grickalice, ali i opuštanje i druženje sa kolegama. To je i važna stavka za mnoge zaposlene jer se firme obavezuju da omoguće fiku svojim radnicima. A uz kaficu ili čaj se razmenjuju iskustva, stvaraju nove ideje i svašta još. Porodica se u vreme fike takođe okupi da se odmore od svakodnevnih aktivnosti. Druže se uz topli napitak koji okrepljuje i raduje.

Peciva sa cimetom

Peciva sa cimetom su skoro pa obavezna za vreme fike uz čaj i kafu. Ima li išta lepše nego kad kuća zamiriše na pecivo i na cimet, uh, ide voda na usta.

Šetnja

“Ne postoji loše vreme, već samo loša odeća,” čuvena je skandinavska poslovica. Šetnja je itekako važna za fizičko i mentalno zdravlje a prilike ko prilike, prilagodićemo se i toplo obući. A kad se vratite iz šetnje i uđete u toplu kuću znaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

Virtuelna šetnja

Švedska zvanična veb lokacija za putovanja i turističke informacije osmislila je Virtual Reality resource library na kome su sve prirodne lepote Švedske. Sedite u udobnoj fotelji i putujete, kupate se u jezeru, penjete na planinske vrhuve. Cool.

Eto sad znate kako se zimi provode Šveđani. Možda vam je sinula neka ideja kako da što lepše prebrodite ove zimske dane.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime