Da li ste znali da pravilno okićena kuća može da spreči svađe, smanji tenzije i ubaci vas u pravo praznično raspoloženje?

Psihološkinja Sally Augustin kaže kako taj topao osećaj kada ste u lepo dekorisanom enterijeru nije slučajnost, već da ima korene u najranijim danima čovečanstva.

“Volimo da mislimo da smo toliko različiti od životinja, ali zapravo smo vrlo osetljivi na naša čula”, kaže dr Augustin.

Stvar je u tome da topla svetlost uz koju su ljudi nastali u afričkoj savani pokreće naše pozitivne emocije. Ove pozitivne asocijacije sa toplim bojama – poput tople bele ili crvenog božićnog svetla – stavljaju nas u opuštenije raspoloženje. “Kada doživimo toplije obojeno svetlo, svetlo sveća ili toplih lampica, to nas stavlja u pozitivnije raspoloženje, što je odlično za druženje sa drugima”, kaže dr Augustin.

“Budite oprezni sa količinom ukrasa. Ako stvorite prostor koji je previše složen vizuelno, to čini da se osećate napeto. Ovo ima i evolutivnu osnovu. Biološki smo predodređeni da gledamo oko sebe zbog opasnosti, a što više vizuelnih prepreka ima, više informacija moramo da obradimo pre nego što utvrdimo da smo negde sigurni”, objašnjava dr Austin za Daily Mail.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime