Dobar jastuk je veoma važan za kvalitetan san. To odlično znaju oni koji ponekad do jutra ostanu budni ili ih tokom sledećeg dana bole vrat i leđa.

“Bolji san, srećniji život” je knjiga dr Venkata Budharaju specijaliste za san. On ističe da je veoma važno poravnanje kičme u različitim položajima spavanja kako bi se sprečili bolovi u vratu, ramenima ili leđima, prenosi yahoo.com.

Kada ležite na ravnoj površtini jastuk pomađe da se podrži prirodna krivina vrata i da se on podrži. Tokom noći kada se čovek pomera jastuk pomaže da bude udobno a sprečava i da se probudite. Jastuk pomaže i da se lakše diše.

Nije lako pronaći jastuk koji vam odgovara, potrebno je da isprobavate i utvrdite koji vam prija i omogućava da spavate kvalitetno. Moguće je da vam ni jedan ne odgovara onda probajte da spavate bez jastuka, možda je to vaše rešenje za dobar san.

Ako spavate na boku neće vam pomoći da spavate bez jastuka zbog količine praznog prostora između vrata i ramena. A bez mesta za odmor glave i vrata verovatno se može osetiti bol i neprijatnost. Isprobajte deblji jastuk ako spavate isključivo na boku. A možda je prava stvar za vas tanji jastuk koji bi mogao da se ubaci između ramena i glave. Neka vaš partner proveri kako to izgleda sa strane i kaže vam ima li šupljina i da li jastuk dobro popunjava prazninu na vratu.

Oni kojim spavaju na stomaku sigurno ne moraju da imaju jastuk. Ipak, stručnjaci kažu da je to nepogodan položaj za spavanje zbog načina okretanja vrata u stranu. Kada se spava na stomaku jastuk može da dovede do neprijatnog savijanja vrata unazad što izaziva bol i grčenje mišića u leđima i vratu. Možda je i ovde najbolje rešenje tanak jastuk koji drži glavu i vrat u dobrom položaju.

Sve u svemu, savet je da se isprobaju razni jastuci i onda utvrdi koji je najpogodniji. A to ćete znati ako se ujutru probudite orni i raspoloženi, ako vas ništa ne bole vrat i leđa.