Pre nego što pređemo na tehnike bilo bi ok da vam kažemo da manipulisanje drugim ljudima nije baš društveno prihvatljivo ponašanje. Dakle verovatno ne bi trebalo da koristite ove trikove, već su oni opisani da vam pomognu da i sami ne postanete žrtva.

Dakle da pređemo na stvar.

Ako ste gledali film Inception možda mislite da je zaista teško ubaciti misao nekome u glavu bez njegovog znanja. Ali zapravo uopšte nije. Ako znate šta radite.

Obrnuta psihologija


photo: jDevaun
Obrnuta psihologija zaista funkcioniše. Ali većina ljudi ima pogrešno mišljene o tome i verovatno dosta pojednostavljuje stvar. Ako nekome recimo kažete – baš me briga što pušiš i uništavaš svoj život – to nije obrnuta psihologija. To je pasivna agresija. I tako nećete postići baš ništa.

Standardni pristup bi bio – na tebe je red da opereš sudove pa bi bilo ok da to i uradiš. Ali ni on neće doneti korist zato što predstavlja napad na vašeg sagovornika koji će verovatno iz inata ostaviti prljave sudove.

ALI, obrnuta psihologija upotrebljena na pravi način je recimo – Od sada ću kupovati papirne tanjire i plastične čaše. Nadam se da ti je to ok?

Tako nikoga ne optužujete ali osobu suočavate sa izborom – ili plastični sudovi ili će ih prati. Psiholozi kažu da ovakva tehnika uspeva skoro svaki put.

Nikada ne pričajte o konkretnoj ideji


photo: bubbo.etsy.com
Malo je teže kada želite da nekome usadite želju da nešto uradi. Pogotovo ako on to zapravo ne želi. Ali i to je moguće. Potrebno je da ga naterate da pomisli da je ideja bila njegova. A to je prilično uobičajena stvar za dobre trgovce recimo.

Zato je važno da se ponašate kao da rešavate neku misteriju i ostavljate male tragove koje će vaš sagovornik pratiti. Ključna stvar je da budete strpljivi kako sve ne bi bilo očigledno.

Evo primera. Recimo želite da se vaš dečko hrani kvalitetnije. To je plemenit cilj, ali imate teškog protivnika – pljeske i slatkiše. Možete da mu kažete da jede zdravo. Reći će da je to super ideja i onda će se razvaliti od klope prvom prilikom, to je jasno.

Ali sa druge strane možete da polako usađujete ideju o zdravoj hrani. Na primer kažite mu da ste pročitali koliko je samo brza hrana štetna. I objasnite zašto. I onda ništa. Sledeći put spomenite kako se jedan vaš kolega baš užasno ugojio i kako vam je to grozno. Onda nekoliko dana kasnije spomenite GMO i sve probleme na tu temu.

 

Ako ste uradili dobru pripremu, a to nekada može trajati i mesecima, možete da pređete na sledeći nivo. Recimo zajedno isprobajte zdravu hranu. Vaš dečko će i dalje voleti brzu hranu, ali će se hraniti vrlo zdravo.

Ubaci sumnju


photo: rthakrar
Ovo je verovatno najlakša tehnika manipulacije koju možete da primenite. Recimo da ste prodavac a mušterija hoće da kupi memorijsku karticu i potroši što manje para. Vi naravno hoćete da prodate što veću.

Evo kako bi to trebalo da izgleda

Kupac: Šta mislite o kartici o 4GB?
Prodavac: Za šta vam je potrebna i za koji uređaj?

Kupac: Za foto aparat od 8 megapiksela i amatersko slikanje.
Prodavac: 4 GB će vam biti više nego dovoljno. Dokle god ne planirate duže putovanje ne morate da se brinete.

Da li shvatate šta se desilo? Potpuno neprimetno ste ubacili sumnju. A to je dovoljno da kupac ipak uzme veću karticu, pošto naravno da planira putovanje.  Zato je i kupio aparat. A vi niste čak ni predložili da uzme veću i skuplju.

Ista tehnika može da se koristi u najrazličitijim situacijama. Eto sada sve znate. Ali nemojte to raditi!

Klikni Like da i drugi vide!

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime