Harizma. Svi bismo voleli da je imamo. Ali nekima jednostavno nedostaje to nešto posebno. E pa imamo dobre vesti, harizma može da se nauči.

Reč harizma (grč. χάρισμα – dar) označava retku osobinu ljudskih bića da poseduju jak šarm i privlačnu ličnost, a nekad i jaku sposobnost ubeđivanja i neprisilnog usmerenja toka razgovora u željenom smeru.

Zvuči sjajno. Zato što i jeste.

Čitaoci sa foruma Quora su uspeli da otkriju najvažnije karakteristike harizme koje možete da uvežbate.

Evo liste:

1. Odeća i stil

Unapredi svoj stil. Ipak, uvek nosi samo stvari u kojima se osečaš prijatno.

2. Kontakt očima

Gledaj ljude u oči. I to maaalko duže nego što ti se čini da bi trebalo.

3. Neka ti se drugi pomere na ulici

Isprobaj zanimljivu vežbu. Pokušaj da govorom tela drugima staviš do znanja da si bitan. Kada hodaš ulicom zamisli da si gorila kako bi ti se svi drugi sklali.

Stvar je u tome da harizmatične osobe zauzimaju prostor oko sebe svima neverbalno pokazujući svoj značaj. Oni recimo vrlo često sede raširenih i ispruženih nogu.

4. Čitaj

Ništa bolje od razgovora u kome možeš da pokažeš koliko znaš o nekoj temi. Kada znaš puno toga o puno tema, to obično znači da si poštovan u društvu.

5. Vežbaj prilaženje ljudima

Oslobodi se i počni da počinješ razgovor sa nepoznatim ljudima. Pogotovo onima sa kojima ti je neprijatno. Takođe, potrudi se da zapamtiš imena sagovornika i koristi ih. Najomiljenija reč svakog čoveka je njegovo ime.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime