Kako da otkrijete lažno maslinovo ulje

Sve ih je više

Falsifikovanje sve većeg broja namirnica, izazvano ekonomskom krizom, visokim maržama na hranu i slabljenjem kupovne moći potrošača, postaje svetski problem, prenosi Mondo.

Jedna od najčešće krivotvorenih namirnica jeste ekstradevičansko maslinovo ulje. Procene stručnjaka su da samo 10 odsto ukupne svetske proizvodnje zadovoljava kriterijume za tu kategoriju. Međutim, u trgovinama nam se nudi sve više vrsta upravo ekstradevičanskog maslinovog ulja, pa se postavlja i logično pitanje da li je ulje koje najskuplje plaćamo zaista te najbolje kategorije.

Maslinovo ulje se relativno lako falsifikuje drugim vrstama ulja. Ako se na litar doda makar i 10 mililitara drugog, znatno jeftinijeg i zadrži njegova bistrina, može mnogo da se zaradi. Lažno ulje može se otkriti jednostavnim testom. Evo šta da uradite.

Stavite ulje u frižider na više od deset sati. Ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima i mane. Masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo u frižideru mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstradevičansko trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *