Kako biti srećniji? Ili da budemo naučno precizniji, šta je potrebno da bi vaš mozak bio zadovoljan? Pa, stvar je komplikovana. Ali postoje prečice, tvrde neurolozi.

Odnosno možete da prevarite mozak, kaže Alex Korb, stručnjak za neurologiju sa UCLA.

Da biste se osećali srećnije potrebno je da uradite ovih 5 stvari:

Kako biti srećniji: Slušajte određenu muziku

Muzika ima zanimljiv efekat na vaš mozak. Ona nas snažno podseća na određeno mesto i vreme.

Zato se zapitajte kada ste bili baš srećni? Recimo na nekom putovanju? Onda bi trebalo da slušate muziku iz tog perioda.

Stvar je u tome što muzika pokreće centre u mozgu zadužene za kontekstualno pamćenje. Tako ćete, slušajući muziku iz tog vremena prevariti mozak pa će on pomisliti da ste ponovo u tom ambijentu. Što će rezultovati osećajem sreće. Znate, ta dobra stvara vremena…

Kako biti srećniji: Nasmejte se

Iako vam nije do smejanja kada ste loše raspoloženi trebalo bi da uradite upravo to. Vidite, vaš mozak nije baš najpametniji. Odnosno, on koristi različite informacije koje dobija od vašeg tela kako bi ustanovio kako bi trebalo da se oseća. To se zove biofeedback, odnosno biološka povratna informacija.

U praksi to znači da kada ste radosni vi ćete se smejati. Ali, to radi i u drugom pravcu. Kada se smejete vaš mozak će reći – smejem se, dakle mora da sam srećan. I zaista ćete se  osećati srećno.

Postoji još jedan trik koji koristi istu logiku.

Nosite naočare za sunce. Ukoliko ih ne nosite bićete namršteni pa će vaš mozak pomisliti da ste ljuti ili da nešto nije u redu pa ćete se i osećati zabrinuto iako nema razloga za to. Sasvim suprotno, kada nosite naočare bićete opušteni i mozak će dobiti povratnu informaciju da je sve ok, sve super…

Dakle, nasmejte se i nosite naočare za sunce.

Kako biti srećniji: Naspavajte se

Neurolozi su otkrili da su ljudi koji loše spavaju skloni depresiji. A depresija dovodi do problema sa spavanjem. I tako u krug.

A kako biste se što bolje naspavali tokom dana provedite što je moguće više vremena na suncu. Napravite ritual pred spavanje i idite u krevet uvek u isto vreme.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime