Kada kupiti mobilni detetu? Deca danas, čak i ona preškolska, bolje vladaju mobilnim od pojedinih roditelja. Nekako je to i normalno.

Ali nije u redu kupovati premaloj deci mobilni, ističu psiholozi.

Kada je pravo vreme, često se pitaju roditelji.

Kada kupiti mobilni detetu?

Danas je ovo pitanje zbog pandeije covid 19 aktuenije nego ikada, jer i deca izbegavaju socijalne kontakte a odrastanje bez vršnjaka nije baš dobro. Takođe, predškolska i školska deca moraju da imaju opremu da bi od svojih kuća pohađali nastavu. Naravno ne rade to preko mobilnih ali i oni su im neophodni.

Svako dete je različito. Ali stručnjaci smatraju da dete ne bi trebalo da ima soptveni mobilni sve do 13 godine.

Dete često koristi još od malih nogu roditeljski mobilni da gleda crtaće ili sluša muziku i to je u redu.

Ali kupiti mu sopstveni mobilni donosi novu odgovornost i za dete i za roditelje.

A kada kupite detetu mobilni budite svesni da dete nije još sasvim razvijeno psihički, često je impulsivno, ne ume da proceni sa kim može da razgovara otvoreno a sa kim ne treba uopšte.

I sami proizvođači mobilnih savetuju roditeljima da ne kupuju deci mobilne do 13 godine.

Ističe se da korišćenje mobilnih podstiče kod mališana proizvodnju dopamina koji hrani zavisnost. Tako se deca vezuju za mobilne i oni upravljaju njima umesto da bude obrnuto.

Rizika ima mnogo zato je potrebna posebna kontrola i odgovornost roditelja. Uostalom, mobilni telefon je namenjen odraslima a ne deci.

Takođe, vreme provedenog uz mobilni znači manje vremena provedenog za druge stvari – od igre, učenja, pa i dosade koja je važna za decu.

Na roditeljima je da, poznajući svoje dete, na vreme odreaguju ako dete koristi mobilni previše, ako stupa u neke sumnjive kontakte, ako počinje da se udaljava od porodice, ne izlaze iz kuće.

Sve u svemu, mobilni su i nužnost i moda čak i kada govorimo o deci. Ali pažljivo sa njima kada su u rukama deteta, jer na interntu ima svega i svačega a mališani neiskusni i željni avantura mogu upasti u brojne probleme.

Najvažnije je razgovarati sa svojom decom, imati saznanje za šta sve koriste mobilni, posavetovati ga kad zatreba i uvek biti tu za njega.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime