Opasno je jesti hranu iz mikrotalasne. Dobro, ponekad je u redu ali svakodnevno može imati negativne posledice na zdravlje. I to ne iz razloga koji vam možda padaju na pamet.

Svi se slažu da je mikrotalasna praktična. Ali stručnjaci upozoravaju da može biti loša za zdravlje.

U istraživanju iz 2015. godine objavljenom u The British Journal of Nutrition govori se o zabeleženim štetnim efektima po zdravlje kod ljudi koji su konzumirali hranu iz mikrotalasne.

Hrana iz mikrotalasne ima povećane masnoće i manje vlakana, pošto je obično u pitanju smrznuta industrijska hrana. Ali i ne samo to.

Zbog korišćenja mikrotalasne gde se hrana izlaže elektromagnetnom zračenju dolazi do pregrevanja hrane i posuda u kojima se ona nalazi. To može da dovede do razgradnje hemijskih komponenata posude za hranu koje se mogu preneti i na hranu što je vrlo opasno. Među ovim hemikalijama može da bude i bisfenol koji može izazvati karcinom.

U analizi korišćenja mikrotalasne se napominje da je hrana često presoljena što može izazvati visok krvni priisak, srčane tegobe i zadržavanje vode.

Svakodnevno korišćenje hrane iz mikrotalasne može loše uticati i na gojaznost. Takođe, hrana se neravnomerno zagreva pa neki delovi mogu razviti bakterije.

Imajući sve ovo u vidu treba se potruditi i pripremati sveže obroke koji su i zdraviji i sigurniji.