Hiljade sitnih plastičnih vlakana u našim kućama je velika pretnja za naše zdravlje. Samo jedna soba može da sadrži više od 24.000 mikroplastičnih čestica koje potiču iz odeće, sa zavesa ili tepiha, piše dailymail.uk.

Ovo je utvrđeno u najnovijem istraživanju stručnjaka sa the University of Hull. Pokazalo se da su čestice mikroplastike toliko rasprostranjene da dnevno udahnemo i do 7000 čestica u sopstvenoj kući.

Istraživači su konstatovali da je ovakvo okruženje “veoma zabrinjavajuće” a pogotovo ako se ima u vidu da veliki broj ljudi zbog corone radi od kuće.

Tokom istraživanja su stavljane staklene čaše u dnevne sobe i ostavljene tu nedeju dana. Pokazalo se da je skoro četvrtina čestica koje slobodno plutaju po sobi zapravo mikroplastika.

Većina, 90% plastike je PET ambalaža koja se koristi za flaše za piće, posude za proizvode za čišćenje, plastične folije, kese, vrećice za otpad, najlon iz tekstila.

Za sada samo 9% od devet milijardi tona plastike se reciklira. Ostatak završi u okolini, u vodama, spaljeno je ili zakopano u zemlju gde se dugo razlaže.

Pokazalo se da se mikroplatika nalazi u vitalnim organima ljudi, mozgu, plućima, ima je u crevima, krvi i može izazvati ili pogoršati respiratorna stanja.

Zbog hemikalija koje nose sa sobom ove čestice mogu uticati na poremećaj plodnosti, na endrokrini sistem, imunološke poremećaje. Mogu uticati i na neurorazvoj kod dece.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime