Dame, ovo će vas obradovati. Naučnici su otkrili da geni koji čine ljude srećnim funkcionišu efikasno samo kod žena. 
 
Ova otkrića pomažu nam da shvatimo zašto su žene ćesto srećnije i raspoloženije od muškaraca. Studija se bavila genom pod nazivom MAOA koji utiče na nivoe hemikalija koje su zaslužne za dobro raspoloženje u mozgu.
 
Ispitivali su 350 muškaraca i žena o tome koliko su srećni, a uzorak njihove pljuvačke su analizirali zbog DNK.
 
Gen MAOA se pojavljuje u dve verzije, kao veoma aktivan tip i manje aktivan. Žene koje imaju manje aktivan tip su srećnije od drugih otkrili su naučnici, a one sa dve kopije “srećnog” tipa MAOA imaju najveće šanse za osećaj sreće.
 
Tako, 59% žena koje su testirane su imale jednu kopiju gena, a srećnice – 17% imale su dva primerka, dok samo 4% žena nije imalo gen sreće.
 
Mnogi muškarci koji su učestvovali u studiji su imali gen ali nisu bili srećniji od drugih. Naučnici smatraju da je razlog ovome to što su njegovi efekti umanjeni pod uticajem testosterina.
 
Muškarci su možda srećniji pre doba adolescencije je rim je nivo testosterone niži. Ova veza između gena i sreće je potvrđena čak i kada su drugi faktori uključeni u ispitivanje – godine, prihodi itd.
 
Ali ima i  jedna začkoljica. Srećni gen vodi do alkoholizma i anti-društvenog ponašanja. Možda ćete pre upasti u nevolju ali ste sa ovim genom i dalje srećniji od drugih osoba.
 
Gen nosi sa sobom 50% predispozicija za sreću u kombinaciji sa ostalim uslovima.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime