Evo zašto treba jesti čokoladu, Ma, znamo zašto, zato što je volimo, zato što nas čini srećnim. Ali i ne samo zbog toga. Zdrava je za naš organizam. Naravno, crna sa velikim procentom kakao, preporučuje se ona od 75 do 80%.

Čokolada ima flavonide koji su odlični antioksidansi, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Štite od oštećenja sluznice arterije, sprečavaju gojenje u srednjim godinama. Flavonida ima i u voću i povrću pa je još važnije tako ih unosititi u organizam.

Flavonidi u crnoj čokoladi povećavaju osetljivot na insulin, hormon koji luči pankreas i kontroliše količinu glukoze u krvotoku. Takođe pomaže u skladištenju glukoze u masti, mišićima i jetri, kao i u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, proteina i masti.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 a jeli su umerene količine crne čokolade imali niži krvni pritisak i smanjeni nivo šećera u krvi u odnosu na one koji su jeli belu čokoladu.

Čokolada ima značajne kolličine arginina koji pomaže u regulisanju krvotoka, upala i krvnog pritiska.

To su sve prednosti čokolade. Naravno, ne treba preterivati i jesti previše čokolade čak i kada je crna. Uživajte u svakom slučaju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime