Ako imate osećaj da nemate dovoljno vremena, to je zato što ga zaista nemate, ističe psiholog Adam Alter sa Univerziteta u Njujorku.

Alter je na TED konferenciji prikazao tri grafikona na kojima se poredi kako smo u proseku vreme provodili 2007, 2015. godine i kako ga provodimo danas.

I kao što ste i mislili danas provodimo sve više vremena ispred ekrana.

Nije teško zaključiti ni da je vreme koje smo ranije provodili koristeći elektronske uređaje sačinjavalo otprilike destinu našeg slobodnog vremena, dok danas provodimo gotovo sve svoje slobodno vreme ispred ekrana. Alter ističe da toga najčešće nismo ni svesni jer elektronski uređaju ne daju nikakvo upozorenje kojim nas obaveštavaju da bi trebalo da se odmakneno od ekrana i radimo nešto drugo.

Dok smo ranije čitali, uvek bismo došli do nekog prirodnog kraja, poput kraja poglavlja u knjizi ili poslednje stranice u novinama. Sada se, međutim, stranice i vesti “nastavljaju unedogled”.

Psiholog je istakao da suviše vremena pred ekranom može postepeno da dovede do osećaja izolacije, i savetovao da se ograniči upotreba elektronskih uređaja ukoliko dođe do toga, piše Independent a prenosi b92.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime