Šetanje je izuzetno važno kako za fizičko tako i za psihičko zdravlje. A pogotovo u ovo vreme pandemije covid 19 kada su susreti ređi i problematičniji.

Tokom šetnje luči se hormon endorfin koji pomaže da se osećamo dobro i pozitivno. Tokom šetnje sagorevaju kalorije i možemo ako redovno šetamo da se otarsimo viška kilograma. Tokom šetnje oslobađamo se stresa, priroda neverovatno okrepljujuće deluje na čoveka.

Stručnjaci savetuju da se dnevno pređe oko deset hiljada koraka. Naravno u to su uključeni i kućni poslovi, penjanje i spuštanje stepenicama. Svaki korak je dobro došao. Ali ne morate to postići odjednom, stičite kondiciju i pomerajte svoje granice postepeno. Nigde ne žurite.

Ukoliko želite da smšate potrebno je da osim šetnje radite i određene vežbe da bi se mišići aktivirali. Vodite računa o ishrani. Dobitna kombinacija je šetnja, vežbanje, zdrava ishrana.

Budite istrajni, šetajte svakog dana, ne odustajte. Dobro je za srce da se malo nagnete napred tokom šetnje.

Oni koji imaju visok pritisak znaju da je šetnja dobro kako bi se on snizio. Šetnja je dobra i za bolesti srca, dijabetes tipa 2.

Šetnja je odlično za čvrstinu kostiju što je posebno važno za starije osobe.