Većina ljudi provela je mnoge besane noći razmišljajući o tome kako da izađu na kraj sa svim svojim troškovima. Međutim, ni super-bogati nisu uskraćeni neprospavanih noći, ali ne iz straha da će izgubiti svoje bogatstvo – već zato što ga imaju previše, piše Telegraph a prenosi B92.
 
Jedan od sedam multimilionera ili milijardera brine da njegovo bogatstvo uskraćuje potomstvo za preko potrebnu ambicioznost u životu, tvrdi studija koja nam je pružila redak pogled u umove ultra-bogatih.

Što je neko bogatiji, to su njegovi strahovi veći, tvrdi istraživanje, a jedini strah veći od onog vezanog za imovinu je vezan za zdravlje.

Sudeći po studiji, koja je sprovela pravna firma „Withersworldwide“, u pitanju je anksioznost koja može da razori porodicu.

Mnogi super-bogati sada svoju veru ulažu u nove poslovne izazove i dobrotvorne inicijative kako bi pokušali da svoju porodicu održe na okupu.

Izveštaj ove kuće pod nazivom „Značenje bogatstva u 21. veku“ rezultat je ispitivanja više od 4.500 osoba i članova 16 najbogatijih porodica iz celog sveta.

Od učesnika je traženo da diskutuju o tome šta vide kao „svrhu“ svog bogatstva.

Više od 3.000 njih upitano je i za najveće strahove u vezi sa bogatstvom i porodicom.

Odgovori su klasifikovani u one koje su dali učesnici sa ukupnim bogatstvom ispod 10 miliona dolara, koji su klasifikovani kao umereno bogati i na one čije bogatstvo premašuje ovu sumu.

Obe grupe – 37 odsto onih u bogatijoj polovini i 36 odsto onih umereno bogatih, izjavili su da se zdravlje nalazi visoko na listi strahova.

Međutim, za one bogatije, drugi najveći strah, koji je istaklo njih 15 odsto, bio je da njihova deca neće imati ambiciju da napreduju u životu.

Ova briga našla se ispred straha od neuspeha investicije, nemogućnosti brige o porodici pa čak i razvoda.

Bogatiji učesnici ankete su skoro dva puta više bili zabrinuti u vezi sa razvojem potomstva nego oni sa bogatstvom ispod 10 miliona dolara za koje je ovo bila četvrta najveća briga.

„Mnogi roditelji se brinu da njihovo bogatstvo neće pomoći životnom razvoju dece. Međutim, ukoliko imaju manje od 10 miliona dolara, oni znaju da nisu dovoljno bogati kako bi se njihovo potomstvo našlo u situaciji da nikada ne mora da radi“, izjavila je Sara Kormak iz pravne kuće koja je sprovela ovo istraživanje. photo: nick kendrick