Energetska pića izazivaju stres, depresiju, anksioznost pokazuje najnovije istraživanje.

Znalo se i ranije da konzumacija enerteskih pića, pogotovo u većim količinama nikako nije dobra za organizam. Sada je to potvrđeno.

Ova pića se reklamiraju kao napici koji nas drže budnim i aktivnim, utiču na dobro raspoloženje. To je i normalno jer sadrže kofein, taurin, guaranu, šećere, aspartan, ginseng.

Novo istraživanje ispitalo je 897 osoba koje su praćene od rođenja. Analizirani su njihovo mentalno zdravlje, upotreba droga, alkohola, cigareta, ishrane, fizičke aktinvosti, sve u svemu kompletnog načina života. Ustanovljeno je da je potrošnja enerteskih pića dovela do povećanog stresa, depresije, anksioznosti, pogotovo kod mladih muškaraca, pokazalo je istraživanje.

Evropski komitet za hranu upozoravao je na negativan uticaj na zdravlje energetskih pića. Pogotovo kada se kombinuju sa alkoholom, drogom. Prema kliničkoj praksi pokazano je da mogu da izazovu nesvesticu, nervozu, ubrzani rad srca, povraćanje, teško disanje. Ako se koriste dugotrajno izazivaju stres, depresiju, anksioznost a mogu dovesti i do smrti.