Često se čuje da su muškarci sa bradama muževniji, više seksi od ostalih. Ima li veze između dužine brade i dominacije muškaraca i nivoa testoterona, bio je predmet jednog istraživanja.

Brada može asocirati na muškost, dominaciju, agresiju, snagu, samopouzdanje muškaraca. A bradati muškarci se osećaju muževnije od onih bez brade, uobičajene su percepije, piše psypost.org.

Zato je urađeno istraživanje kako bi se proverili ovi zaključci.

Istraživanje je obuhvatilo mlađe muškarce, fizički aktivne, dobrog zdravlja, koji nisu pušili niti konzumirali alkohol tokom 24 sata. Tokom istraživanja učesnici su bili fizički aktivni, tračli su, vozili bicikl.

Pokazalo se da testosteron utiče na gustinu i brzinu rasta brade ali nije utvrđena dominacija muškaraca koji imaju bradu, niti njihov potencijal, kaže autorka studije Marta Kowal sa niversity of Wroclaw.

“Taj bradati momak u košulji drvoseče možda nema više testosterona od obrijanog gospodina koji sedi odmah iza njega,” kaže Kowal u šali.

Istaknuto je da su u istraživanju učestvovali mlađi muškarci. A bilo bi vrlo korisno i zanimljivo uraditi istraživanje među starijim osobama, muškarcima srednjih godina, smatra autorka studije Marta Kowal.