Dobra komunikacija je osnova u svim segmentima našeg života. Ima ljudi koji su nadareni i prosto kao da su rođeni za komunikaciju. Ali takvi su u manjini.

Ostali se uče a evo šta je potrebno da bi dobro komunicirali sa kolegama na poslu, okruženjem. To je nekoliko saveta koji će pomoći da se bolje osećate dok delite zadatke kolegama na poslu, dok diskutujete sa prijateljima, dok morate da branite svoje stavove.

Dobra komunikacija

Naučite da jasno i glasno zatražite ono što vam je neophodno, Nemojte da vam bude neprijatno ako znate da će to možda nekoga uznemiriti. Morate da se izborite za ostvarenje svojih želja i potreba. Naravno na fin način, uz osmehe i zahvaljivanja. Pogotovo ako je potrebno zatražiti pomoć od nekoga. Nije blam tražiti pomoć. Uostalom i vi ćete pomoći drugima. To je normalno u životu.

Važno je da naučite da kažete ne. Koliko puta vam se desilo da ste prihvatili nešto što je apsolutno neprihvatljivo ali niste imali srca ili hrabrosti da kažete ne sagovorniku. Posle toga ste se danima nervirali i prebacivali sebi zbog takvog ponašanja. Vreme je da se urazumite i kažete ne, onda kada je to potrebno.

Podelite posao sa drugima. Ne možete sve sami a nije ni potrebno. Važno je da imate oko sebe pouzdane partnere a kako ćete znati da su pouzdani ako vi sve sami radite. Zato ustupite deo posla drugima. Kada se posao dobro uradi pohvalite učesnike. Ali se naučite i da iznesete svoje stavove kada nešto nije urađeno kako treba ili se razilazi sa onim što treba da se uradi.

Kada imate argumente koje iznosite samouvereno, kada ste smireni, kada poštujete sagovornika bez obzira šta morate da mu kažete, znaćete da ste naučili da kvalitetno komunicirate.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime