Prema najnovijem istraživanju u Nemačkoj oni koji imaju kvalitetan san vikendom bolje rade tokom nastupajuće nedelje, prenosi psypost.org.

Ah taj ponedeljak rečenica je koja najčešće u negativnom smislu prati početak radne nedelje.

A kakva je zapravo uloga kvalitetnog sna i prvog radnog dana, ponedeljka, bila je tema istraživanja u kome je učestvovalo 310 zaposlenih. Od toga je 81% žena prosečne starosti 41 godinu.

Više od polovine zaposlenih žena imalo je fakultetsku diplomu a 77% njih nije imalo decu.

Istraživanje je trajalo pet nedelja. Ponedeljkom i petkom učesnici su odgovarali na pitanja. Ponedeljkom su analizirali kvalitet sna a petkom o protekloj nedelji, iscrpljenosti, obavljenim zadacima.

Rezultati su pokazali da su oni koji su se vikendom naspavali i odmorili imali kvalitetniji učinak ponedeljkom. Ali nije ni sve tako jednostavno.

Istraživači su zaključili da “kvalitetan san tokom vikenda može biti korisan, ali nadoknađivanje sna tokom vikenda može biti i štetno za ponovno vezivanje u ponedeljak, odnosno za indirektnu iscrpljenost tokom radne nedelje.”

Šta je zaključak? Važan je kvalitet sna tokom vikenda za osećaj iscrpljenosti tokom radne nedelje ali može biti i negativan kada se zna da nastupa nekoliko teških, radnih dana.

Sve u svemu, teško je prilagoditi se i odmoriti se ali i navaliti na posao već u ponedeljak.