Mislite da ste nepogrešivi. E, pa niste. Mislite da ne mora niko da vam govori kako da vaspitavate svoje dete. Grešite. Zato pročitajte koje su to najčešće roditeljske greške. 

 
Vikanje
 
Nemojte nikada vikati na dete. Vikanje je vrlo loša vaspitna mera, čak i nije mera, više liči na kaznu. Psiholozi znaju da ćete se vikom rasteretiti sopstvenih frustracija ali će dete izgubiti poverenje u vas, biće nervozno, uplašeno. Sledeći vaš primer, kad malo poraste i ono će početi da viče na vas. Deca će tako naučiti da se konflikti rešavaju vikom a to može potpuno da im upropasti život. 
 
Pohvale
 
Volite svoje dete i hvalite ga za sve što učini. Lepo je pohvalama podsticati decu ali treba imati meru i znati kada se dete hvali. Dete treba pohvaliti kada je uspelo da uradi nešto pozitivno ali ga ne treba hvaliti svakodnevno. Dete mora da zna za šta ga hvalite, šta je to dobro što je uradilo. Kada se preteruje sa pohvalama dete će misliti da uvek i za sve mora da dobija pohvale, biće dezorijentisano.  
 
Predavanje
 
Stalno držite predavanja vašem detetu, treba uraditi ovo i ono, ovako se radi, kad sam ja bio mali i slične rečenice, zaista su dosadne. Vi mislite da usmeravate dete, da ga inspirišete a zapravo ste naporni i ne dajete savete već gnjavite sopstveno dete. Vaš monolog traje i nikad ne prestaje, čak i odgovarate trećim osobama umesto njega. Dete treba pustiti da se samo razvija, otkriva interesovanja, svet oko sebe i samo ga blago usmeravati a da to i ne primeti. U suprotnom dete će prestati da vas sluša ili će se tako olenjiti da ćete morati čak i za uobičajene postupke da ga usmeravate. 
 
Fizičke kazne
 
Uskoro će i ovome doći kraj, priprema se za zakon kojim se zabranjuje fizičko kažnjavanje dece. Nažalost, još uvek ima ljudi koji misle da je fizičko kažnjavanje efikasan oblik vaspitavanja. Recimo, dete razbije skupocenu vaznu a vi ga po zadnjici dobro nalupate. Ovo ga neće naučiti da nekom drugom prilikom opet nešto ne razbije, već će usaditi strah, ogorčenje i odbojonost prema vama. Nasilje nikada nije dobro. Ako je dete previše nemirno razmislite o svom ponašanju, osluškujte svoje dete, budite sa njim i razgovarajte. 
 
Neuspeh
 
Roditelji ne vole da im dete bude razočarano i tužno. Zato mnogi štite decu na sve moguće načine. Znate vrlo dobro da ne možete dete zaštiti od neuspeha, razočarenja. Umesto da radite domaći umesto njega kako bi dobio više ocene, pomozite mu da uradi samo. Dete se mora naučiti da život ima i uspone i padove, da prevazilazi loše trenutke. Ako vaše dete ne nauči da prihvati neuspeh kada odraste biće frustriran pojedinac koji po svaku cenu želi da ostvari svoje ciljeve.
 
Kritika
 
Dete mora da zna kada je napravilo grešku. To ne znači da morate uvek da ga kritikujete zbog te greške. Uostalom, zar i vi ne pravite greške? Ako ga stalno kritikujete dete će izgubiti samopoštovanje, misliće da je beznačajno i nepotrebno. Neprestana kritika će verovatno dete odvratiti od napora da završi ono što želi. 
 
Slobodno vreme
 
Želite da vaše dete bude briljantan sportista, da govori više jezika, da svira neki instrument, da slika i onda mu organizujete slobodno vreme da uopšte nema slobodnog vremena. A možda vaše dete i ne voli fudbal, možda nije nadareno za jezike, možda više voli da čita nego da slika. Budite obazrivi kada decu upisujete na vanškolske aktivnosti. Pratite detetova interesovanja i mogućnosti. Nemojte se povinovati za onim što rade druga deca, nemojte da terate dete da ostvaruje neke vaše propale snove. Takvo dete će biti frustrirano, preziraće sve one aktivnosti koje ste mu namenili, teško će shvatiti šta je to što njega čini srećnim i zdravim.
 
Primer
 
Znajte da ste vi uvek prvi primer svojoj deci. Ako pušite, pijete, psujete, vičete, nasilni ste kako možete očekivati da vaša deca budu drugačija. Govorite detetu jedno a radite drugo i nije čudo što je dete dezorijentisano, postaje sve gore i gore. Gledajući vaše ponašanje dete će sazrevati u čoveka koji misli da su pravila, moralni standardi i vrednosti beznačajni. 
 
Trikovi
 
Mislite da lukavstvima možete naterati decu da vas slušaju. Recimo, ćerka se ponaša tajanstveno, nekako je čudna. Otvorite njen dnevnik i tajno ga čitate a onda kao izokola navodite primere i rečenice iz dnevnika. Dete će to prepoznati a vi ćete izgubiti poverenje. Rezultat, dete će još više lagati a izgubljeno poverenje se teško može povratiti.