Mnogo toga se promenilo u životima svih nas zbog pandemije nove korone. Izmenjen ritam života pogađa i decu iako se to često ne čini da je tako.

Vrtići i škole su zatvoreni, deca su odvojena od vršnjaka, nedostaje im rutia, nedostaju im prijatelji, osećaju se usamljeno.

Zato je važno, kažu stručnjaci da pričate sa svojom decom i da ona osete da saosećate sa njima. Podelite sa svojom decom vaša osećanja, razmenite mišljenja kako bi shvatili da je u novonastaloj situaciji svima teško. Pitajte decu šta bi mogli da uradite za njih da bi im bilo lakše, budite tu za njih.

Ako su deca razdražljiva nemojte ih grditi već pokušajte da ih razumete. Ako su deca manja predložite da se vide sa prijateljima preko interneta, pomozite im da se ne osećaju usamljeno.

Ako vidite da su deca zabrinuta razgovarajte otvoreno o tome šta ih brine i kako im možete pomoći. Recite da i drugi imaju u novonastaloj situaciji slične probleme.

Veoma je važno da budete kao roditelji usklađeni. Pokušajte da razmirice ostavite po strani i da uskladite zajednički život za dobrobit svih u porodici.