Danas je Međunarodni dan kafe a godišnje popijemo 500 milijardi šoljica omiljenog napitka.

Instant kafa prvi put je proizvedena u Engleskoj u 18. veku, a danas širom sveta samo u toku jedne godine ispije se više od 500 milijardi šoljica kafe. Preko 60% ljudi konzumira ovaj napitak, dok su najveće kafopije Finci i Šveđani. Bilo da se radi o kafi sa mlekom, kremom, čokoladom ili crnoj, kafa je od svog otkrivanja pre više od 1000 godina postala jedno od omiljenih napitaka na planeti. Svakog 1. oktobra, petu godinu zaredom, obeležava se Međunarodni dan kafe, koji okuplja ljubitelje ovog napitka, kako bi podelili svoju strast prema kafi, ail i podržali milione proizvođača koji učestvuju u procesu njene obrade.

Ljubav prema ovom napitku ne poznaje granice, pa se tako ni članovi posade Apola 11, tokom misije na Mesec, 1969. godine, nisu odvojili od svog omiljenog NESCAFÉ napitka. Iako je u našoj zemlji kafa simbol za jutarnje buđenje, razgovor, prijateljstvo, vreme provedeno sa dragim ljudima, slavlje i radost, neosporni su i njeni zdravstveni benefiti po ljudski organizam.

„Pored toga što nas svakodnevno razbuđuje, kofein u kafi nam olakšava fokusiranje, odnosno usmeravanje pažnje na rešavanje zadataka koji su ispred nas. Paralelno, može pomoći našoj radnoj memoriji pri obradi novih podataka, jer smanjuje umor i povećava moć koncentracije. Kod svih zdravih osoba koje vole i dobro podnose kafu, 2-3 šoljice kafe dnevno mogu povećati produktivnost, a o tome koliko je ona neizostavan deo svakodnevice govori i podatak da se širom sveta dnevno popije 475 miliona šolja NESCAFÉ kafe“, istakla je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime