Sanjate o savršenstvu! O tome kako je sve savršeno uređeno, kako imate idealno telo, najbolju vezu i sve je sasvim, baš savršeno.

E pa grešite! Psiholozi kažu da to nije dobro za vas.

Istraživanja su pokazala da se 40 posto žena, kao i 20 posto muškaraca, ne oseća dobro na radnom mestu kao i u svojoj porodici. Razlog je u tome što je svaka treća žena opterećena perfekcionizmom.

Doktorka Brene Brownsa sa Univerziteta Hjuston kaže da ciklus savršenstva pruža iuziju da će vas zaštititi. "Perfekcionizam je verovanje da ćemo živimo li savršeno, izgledamo savršeno i sve savršeno radimo, smanjiti ili izbeći bolni osećaj krivice i stida", kaže doktorka.

Ali to nije težnja da budemo najbolji već samo štit i to vrlo neefikasan.

Ali pazite ovo. Ljudi koji prihvate svoju nesavršenost i ranjivost žive srećnije, kaže doktorka i dodaje da su oni imali veru u svoje sposobnosti.

"Perfekcionisti sami sebe stalno analiziraju. Daju sebi vrlo malo prostora da naprave pogrešku, iako ih svi činimo. Ključ je da počnete malim koracima: ne budite perfekcionista u pokušaju. Ili, kako bi rekla pokojna ugledna psihoterapeutkinja Shoma Morita: ‘Budite najbolja nesavršena osoba kakva možete biti’", zaključuje doktorka.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime