Sigurno ste razmišljali o tome kako lično ime određuje životni put određene osobe.

Psiholozi kažu da to i jeste i nije slučaj.

Tačnije, lično ime nije direktno povezano sa uspehom u različitim aspektima života. Ipak, ono može posredo da odredi vaš život. I to poprilično.

Ako je ime smešno, deca će imati manjak samopouzdanja zbog zezanja vršnjaka. Takođe, ukoliko deca nose ime od koga se nešto očekuje (na primer ako je ime dobilo po dedi koji je bio poznat i uspešan), ono će doneti i određeno breme koje može da bude velika prepreka za ostvarenje sopstvenih ciljeva i dostizanje sreće.

Nova istraživanja ukazuju na to da ime itekako može da utiče na nas. Recimo muškarci sa neobičnim prvim imenom češće odustaju od škole, a kasnije u životu su usamljeni. Psihički bolesnici sa neobičnim imenima imaju tendenciju da budu još više uznemireni.

Pazite dalje.

David Figlio sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu došao je do zaključka da slabije obrazovani roditelji deci daju starija imena, a ta deca su često izložena i drugačijem tretmanu, pa tako u školi ostvaruju lošije rezultate.

Puno toga je povezano sa predrasudama. Većina ljudi će tako suditi o drugima na osnovu imena, pogotovo kada ih asociraju na porodice slabijeg socioekonomskog statusa.

Naučnici kažu kako je veza između samopoštovanja i imena izuzetno jaka. Kada osoba ne voli vlastito ime, samopoštovanje opada i suprotno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime