Da li je važniji razum ili ipak naše emocije? Naučnik Tony Castaldo je na Quori imao zanimljiv post o inteligenciji i emocijama.

On kaže da čak i visoka inteligencija ne znači apsolutno ništa i ne garantuje nikakav uspeh ili sreću.

Emocije su sve i na kraju će one odlučiti o našoj sudbini.

“Ne razum, jer razum je sluga tvojih emocija i uvek će to biti”, napisao je.

“Neokorteks se tako zove jer se razvio nedavno, pre toga nama su vladali instinkti, emocije i jako ograničena moć rasuđivanja. Kao i kod ostalih životinja. U ovom slučaju evolucija nam nije oduzela, već je dodala nešto novo. Pre neokorteksa naši instinkti i emocije vodili su naše postupke i znaš što? Još uvek su na tronu!”

Zanimljiv je i eksperiment koji se desio slučajno kod čoveka koji je tokom operacije raka na mozgu ostao bez amigdale, zadužene za emocije.

On je i dalje mogao da funkcioniše, bio racionalan i uspešno rešavao testove.

Ali nije mogao da donese ni jednu odluku, pošto je za to potrebna amigdala.

“Kada biste mu rekli da izabere odeću za taj dan, satima bi kopao po ormaru sve dok ne bi morao na WC. Opisujući šta radi, beskonačno bi analizirao i pronalazio razloge zašto želi da izabere jednu, a ne drugu majicu, zavisno od toga koga bi mogao da sretne, gde bi mogao da ide, kakvo će vrime biti, ali nikada ne bi mogao da donese odluku.“

A šta mi možemo da uradimo kada sve ovo znamo?

Trebalo bi da naučimo da ovladamo emocijama, odlažemo kratkotrajno zadovoljstvo, kako bismo imali dugoročne benefite.

“Emocije upravljaju našim životima. Najbolje što svojim intelektom možete je da ne pokušavate da kontrolišete svoje emocije. Ono što njim možete da uradite jeste da manipulišete emocijama, naučiti kako da se uverite da izaberete najuravnoteženiji ishod sa kratkoročnom, srednjoročnom ili dugoročnom koristi.“

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime