Genijalne ideje nam ne padaju na pamet baš previše često. Ali kada se dogodi taj trenutak genijalnosti, obično pomislimo – AHA! – i smatramo da smo završili sa tim.

Ali, upravo je to savršen trenutak da sačekate.

Pisac Kyra Aylsworth objašnjava ovaj proces. Mi se sve vreme zatrpavamo različim informacijama. Mozak ih obrađuje i u jednom trenutku inspiracije će napraviti vezu između svih njih i vi ćete dobiti novu ideju.

Ali, problem je što je naš mozak vrlo dobro prilagođen prepoznavanju pravilnosti. I ne samo to, nego bukvalno obožava da ih pronalazi. I baš zato, je moguće da je vaša ideja zapravo kopija, plagijat. Ili samo predstavlja prečicu koju mozak pokušava da vam poturi.

Iako je teško odupreti se nekoj genijalnoj idejii kada mislite da te konačno pronašli rešenje za vaš problem, potrebno je da se ipak preispitate. Možda vaša ideja zaista jeste genijalna. Ali, možda i nije.

Dakle, trebalo bi da je zapišete i onda se malo napravite blesavi. Odnosno ne krenete odmah u njenu realizaciju. U međuvremenu nastavite da analizirate podatke, razmišljajte o problemu ili se na drugi način bavite tom situacijom kao i pre trenutka inspiracije.

Ukoliko je ideja pogrešna brzo će vam se javiti nova. Ako nije, uskoro ćete znati da je upravo to najbolje rešenje. photo: cornelia kopp