Gledate u fotografiju koju ste napravili na sunčanoj plaži Grčke, ispred vas je more, iza palmice, masline i drveće na kojima se zlate mandarine. Osmeh se širi vašim licem.

Upravo to potvrđuje najnovije istraživanje. Priroda čoveka čini srećnim.

I čini se da bi priroda, šume, pešačenja i planinarenja mogli da zamene posete tržnim centrima u vremenu posle korona virusa.

Ne govori se ovde o materijalnoj dobiti, ekonomskim faktorima, zaradi već samom postojanju drveća, cveća, ptica, životinja. Sve to usrećuje čoveka, unosi mir u čovekovu dušu.

“Interakcija koju imamo s prirodom donosi lepa sećanja, sreću i blagostanje,” rekao je Chang Chia chen sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru koji je istraživao na koji način priroda doprinosi lepim uspomenama.

Preko trideset hiljada fotografija iz 185 zemalja analizirano je u ovom istraživanju.

Rezultati su pokazali da zemlje koje imaju sačuvane biljne i životinjske vrste, čista jezera i reke, jednom rečju zdravu i lepu prirodu donose svojim stanovnicima više sreće i zadovoljstva.

Odnosno, ljudi koji su okruženi prirodom i više vremena provode u prirodi imaju kvalitetnije živote.

Dakle, vredni prirodni resursi i zadovoljstvo nacije su u tesnoj korelaciji.

Očuvanje prirode dakle, važan je posao za sve zemlje ali i pojedince. Treba sačuvati brojne životinje i biljke, okeane, mora, reke, jezera da bi život budućih generacija bio lepši i srećniji.

Do tada, idemo na hiking!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime