Možda zvuči stereotipno ali Kuba i posebno Havana stvarno mora da se poseti. I to što pre! Ako je ikako moguće pre nego što Fidel umre i ovo Karibsko ostrvo osvoje sve vrline tržišne ekonomije.
Havana je idealno mesto za sve nas zapadnjačke Hedoniste, pa predlažemo da svako uživanje započnete Mojitom ili Papa Doble, omiljenim koktelom Ernesta Hemingveja. Ako želite da ga probate odmah drmnite sok dva lajma, beli rum, pola grejpa i šest kapiljica marashina u poveću čašu i eto koktela posle koga ćete napisati Starac i more. Legenda kaže da je Hemingvej stukao 16 ovakvih i bez problema otišao na kupanjac. Na dve noge i delfin stil. Na Kubu sigurno ne idete zbog šopinga. Naravno kupićete cigarete (Cohiba se podrazumeva), nešto lokalne muzike, majice sa likom Che gevare i original komunističku košulju sa četiri džepa predivne socrealistične maslinasto zelene boje i to je to. Kako je na Kubi svako reklamiranje najstrože zabranjeno nema logoa Replay-a, Prade, Zare… Na bilbordima se nalaze Buš sa Hitlerovim brčićima i slične poučne slike.
U lokalnim prodavnicama i kafanama nećete pronaći meso, a čak je i riba retkost na trpezi lokalnog stanovništva. Naravno u zatvorenim mestima i hotelima se može kupiti skoro sve. Ali prava vrednost Kube su ljudi. Zato slobodno započnite razgovor sa Kubancima. Kupite im piće i platite večeru. Slobodno pođite sa njima u privatne kuće i čućete nezaboravne i sasvim iskrene priče, koje će uskoro dobiti neki malo drugačiji (recimo: komercijalni) oblik. Obavezno obiđite Karl Marx pozorište i kabare Tropicana koji i dalje ima autentični šmek strasti od pre pedesetak godina. U bioskopima se prikazuju revolucionarni filmovi, a kola se mogu iznajmiti ali je potrebna papirologija otprilike kao za dobijanje Kanadske useljeničke vize.
Ako baš možete da birate smestite se u Saratoga hotel koji je srce i duša Havane sa pogledom na čuvenu Partegas fabriku cigara i La Gran Teatro de la Habana pozorište. U vlasništvu je grada pa se profit troši za obnavljanje zgrada u centru.
Mojito: Lajm isečen na pola kriški, Rum, Listići Nane, Žuti šećer, Lomljeni led, Mineralna voda
 

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime