Američka Uprava za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA) upozorila je na opasnost od korišćenja „botulina” koji se često koristi u estetsko-kozmetičke svrhe, u vidu popularnog „botoksa A”.

FDA je istakla u upozorenju da prilikom ne samo zdravstvene, već i kozmetičke upotrebe „botoksa A”, pacijenti i lekari moraju da budu upoznati s eventualnim opasnostima i da reaguju čim se pojave prvi neželjeni efekti. Upozorenje je usledilo pošto je udruženje potrošača „Pablik sitizen” (Public Citizen) zatražilo od FDA da interveniše i preuzime rešavanje problema u vezani sa upotrebom „botoksa”. „Botoks” je, kako se procenjuje, u periodu od novembra 1997. do decembra 2006. godine u SAD izazvao 16 smrtnih slučajeva (od čega četiri među decom), a 87 osoba je zbog problema izazvanih tim otrovom moralo da bude hospitalizovano, objavilo je udruženje „Pablik sitizen”.
„Botoks A” se u medicini koristi za lečenje nekontrolisanih kontrakcija očnih kapaka i vrata, kao i strabizma (razrokosti), ali se upotrebljava i u kozmetičke svrhe, za uklanjanje bora paralisanjem mišića lica.

U kozmetici se taj otrov, kao i u zdravstvu, ubrizgava potkožno, ali u mnogo manjim dozama. Otrov „botulin” proizvodi bakterija „klostridijum botulinum” koja izaziva intoksikaciju hranom – botulizam, praćenu gastrointestinalnim, nervnim i sekretornim poremećajima.

Botulizam može izazvati konzumiranje pokvarenih konzervi ili sušenog mesa i suvomesnatih proizvoda i on postaje smrtonosan kada otrov „botulin” – čijih sedam vrsta, među kojima je i „botoks A”, a koje luči pomenuta bakterija – počne da se širi po organizmu.

Otrov tada blokira nervni signal koji ide od motornih nerava do mišića izazivajući opštu paralizu, što može da izazove brzu smrt kada se parališu mišići koji omogućavaju disanje, preneli su francuski mediji.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime