Mnogi od vas će i za ovu Novu godinu doneti odluke. Većina njih će završiti neslavno, kažu psiholozi. Ali možete i da uradite nešto kako bi se vaše rezolucije i ostvarile.

Za početak važno je kako izgleda formulacija. Recimo, ako kažete smršaću 15 kila, to je prilično apstraktno. Ali, ako obećate sebi da ćete vežbati svakog dana, to je dosta realno, a posledica će biti i da ćete smršati. Jasno vam je?

Naučnici takođe kažu da je potrebno od dva do tri meseca da vam nešto postane navika. Evo ih dodatni saveti

Novogodišnja noć

Budite svesni da ste upali u opštu histeriju i da su vaše odluke verovatno previše ambiciozne. Zato budite u domenu realnog.

Prva nedelja

Početni entuzijazam iskoristite na najbolji način što će vam dati samopouzdanje. Ako svima kažete vaše planove veća je šansa da ćete to i ostvariti. Ako ne želite sa svima da delite vaše ideje, nađite bar jednu osobu od poverenja koja će vas motivisati.

Treća nedelja

Tada ste se već malo umorili i pada vam entuzijazam. Baš u tom periodu je važno da budete veoma strogi prema sebi i nastavite sa planom.

Šesta nedelja

I dalje je teško ali obaveza polako postaje navika. I dalje male greške mogu da vas sklone sa puta pa vodite računa. Tražite podršku prijatelja.

Deveta nedelja
Skoro pa ste uspeli. Posle 9 nedelja navika je izgrađena i možete rutinski da živite bez cigareta, da se bavite sportom svakog dana ili nešto sasvim drugo. Proslavite.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime