Bolje biti bogat ceo život, nego siromašan jedan dan, kaže Alan Ford. E pa, ova drevna mudrost je potvrđena i to naučno.

Život u lošim i štetnim društveno-ekonomskim uslovima oduzima pojedincima dve godine života, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu Lancet.

Naučnici su proučili 48 studija koje su sprovedene ranije u Sjedinjenim Državama, Australiji i nekoliko evropskih zemalja. Došli su do zaključka da zbog loših društveno-ekonomskih okolnosti, poput niskog nivoa obrazovanja i kvalifikacija u poslu, životni vek pojedinca može biti skraćen za 2 ili1 godinu.

Uživanje u duvanskim proizvodima život prosečno skraćuje za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a fizički neaktivan način života za 2,4 godine, piše Lancet.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Lifepath, posvećenog zdravom i kvalitetnom procesu starenja, a finansira ga Evropska komisija.

“Svima nam je poznato da stepen obrazovanja, finansijski prihodi i posao utiču na zdravlje pojedinca, ali je malo studija proučavalo u kolikoj su meri ti faktori važni”, objasnio je dr Mika Kvimaki s londonskog University Collegea.

Naučnici misle da se u okviru lokalne, nacionalne i međunarodne politike može uticati na promene društveno-ekonomskih okolnosti življenja i da bi takve promene snažnije uticale na produženje životnog veka.

Konstatovano je da od ovakvog posredovanja više koristi imaju privilegovane osobe, odnosno one višeg društveno-ekonomskog statusa.

“Društveno-ekonomski status je važan jer predstavlja izloženost pojedinca opasnim uslovima i okolnostima tokom celog života”, rekao je vođa projekta Lifepath Paolo Vineis.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime