Prosle godine sam bila u Crnoj Gori i na outu ka moru svratili smo do Biogradskog jezera. Biogradsko jezero se nalazi istocno od pravca Kolasin-Mojkovac, na planini Bjelasici, jednoj od najlepsih i najlakse pristupacnih planina Crne Gore. Jezero se nalazi u Biogradskoj gori, jednoj od poslednje 3 prasume u Evropi, u kojoj su mnoga stabla stara i preko 500 godina.  Oko jezera se moze prosetati puticem koji vas vodi kroz fantasticu sumu, videcete velika  drevna stabla,  mahovinom obraslo kamenje, prelepo sumsko cvece,  i  sve u svemu zadivljujucu floru. Jezerom se moze ploviti u camcima, a za trenutke odmora tu je restoran, kao i mesta predvidjena za rostilj. 

Nacionalni park "Biogradska gora" zauzima površinu od 5.400 hektara i najmanji je među crnogorskim nacionalnim parkovima. U ovom parku ima 86 drvenastih vrsta, 25 biljnih zajednica sa 220 biljaka, stanovnika samo ovog parka, što se ne može sresti u Evropi na ovako malom prostoru. l životinjski svet je raznovrstan. Osnovnu vrstu divljači čine srna i veliki tetreb, a ima i medveda, vukova, lisica, kuna, zečeva, orlova i druge divljači. Lov nije dozvoljen u Nacionalnom parku "Biogradska gora", niti ikakva seča šume, niti pojedinačnog stabla. Prašuma rnora biti večno očuvana, da živi i umire prirodnom smrću svaka od njenih biljaka i svaka od njenih divljih životinja. Ribolov na svim jezerima je moguć uz dnevnu dozvolu.

Iako na samom ulazu postoji parkiraliste i restoran gde ima dosta ljudi, ali nakon samo nekoliko koraka, kada zadjete u sumu imacete osecaj da ste se preselili u jedan sasvim fantastican svet.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime