Oni koji imaju kućnu bašticu, ili dvorište sa cvećem i povrćem imaju srećniji i bogatiji život od onih koji žive samo u četiri zida.

Mnogi gradovi iznajmljuju parčiće zemlje svojim stanovnicima koji žele da tu posade cveće ili povrće. Naravno na tim parcelama ne mogu ništa da grade, niti ta zemlja prelazi u njihovo vlasništvo i moraju da je redovno održavaju.

Prema najnovijem istraživanju zaključeno je da ljudi koji imaju vrt imaju osećaj kao da žive u bogatom kraju.

Naučnici Univerziteta Eketer i Kraljevskog hortikulturnog društva iz Velike Brtanije otkrili su da je 71 odsto pojedinaca koji rade u vrtu odličnog zdravlja u poređenju sa 61 odsto onih koji nisu koristili prednosti baštica.

Fizički rad u prirodi utiče i na psihološko blagostanje, zaključuje se u istraživanju.

Profesor Alistair Griffiths iz Kraljevskog hortikulturnog društva i koautor ovog istraživanja, u kome je učestvovalo skoro 8000 ljudi, smatra da bi bašte i vrtovi trebali biti uključeni u stambeni razvoj.

“Ovaj rad donosi brojne naučne dokaze o zdravstvenim koristima bašta i baštovanstva. I kao što je pokazala trenutna kriza covida 19 postoji potreba da se u proces planiranja izgradnje stambenih naselja ukjuče i privatne bašte kako bi bila bolja preventiva i zdravstveno stanje nacije,” rekao je on.

Ukoliko nemate zemlju oko kuće, možete da iskoristite terasu i tamo gajite povrće i začinsko bilje. Čak i to je dovoljno za vaše blagostanje…

Kako zasaditi baštu

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime