Evo ga baš sve o kremama za sunce. Proleće polako ali sigurno prolazi a najavljuje se vrelo, dugo leto. Zato se treba pripremiti na vreme.

Kako, kada i koje kreme za sunce koristiti ne samo da je korisno znati već i neophodno bilo da je trideset ili četrdeset stepeni.

Svi znamo zašto koristimo kreme za sunce?

Zato što nas štite od sunčevih zraka. Zapravo sprečavaju da ti zraci oštetu kožu a posebno od UVB zraka čiji intenzitet je jači leti nego zimi a i menja se tokom dana. UVA zračenje potamnjuje kožu ali zajedno sa UVB zračenjem može izazvati opekotine i starenje kože. Treba znati i to da UVA zračenje u kombinaciji sa nekim lekovima antibioticima recimomože da izazove i teže komplikacije.

Zato je važno ne izlaziti na sunce kada je najjače a i zaštiti se kremama za sunce. One mogu biti od prirodnih sredstava i hemijske koje sadrže hemikalije. Pročitajte uputstva i odllučite šta vam najviše odgovara. Pridržavajte se i napomena koliko puta treba nanositi kremu, jer nije dovoljno samo jednom ali nije dobro ni svakih pola sata. Opet i to zavisi od jačine sunca.

Dovoljno vam je da količina bude kao dve kašičice za celo telo. Obavezno namažite i gornji deo leđa jer on često prvi izgori ako plivate dugo u vodi jer je izložen najviše suncu.

Ali ako mislite da je dovoljno da se izjutra namažete jako grešite. Kremu bi trebalo nanositi svaka dva sata, što verovatno i piše na uputstvu. Dva sata traje na suvoj koži a na vlažnoj najviše 80 minuta.

Krema za sunce se koristi i kada sunce nije baš jako, jer UV zraci uvek sijaju. Znači kad god ste na suncu, pržilo ili ne mažite se kremom za sunce.

Neki misle da kreme za sunce mogu da izazovu karcinom. Lekari na to odgovaraju da će sunčevi zraci pre izazvati karcinom nego krema za sunce