Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior), tačnije pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vreme smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa, s obzirom na to da je njezina polen najjači polenov alergen. Procenjuje se da svaki deseti stanovnik Srbije boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj obolelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija.

Klasični simptome alergijskog rinitisa su kijanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečene obrve.
Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu (polenu) u najvećoj mogućoj meri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 5 do 10 sati ujutro, kad je koncentracija polena najveća. Potrebno je i nužno držati prozore stana zatvorene, a stakla na automobilima tokom vožnje podignuta. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrieme posle kiše, jer kiša ispire polen, pa je tada njegova koncentracija u vazduhu najmanja. Pre odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranila tokom dana nakupljeni polen.
Ako je to moguće u vašem gradu, svakako je korisno informirati se o koncentraciji polena u vazduhu .Ponašati se skladno tome. Naime, osobama koje pate od alergije na ambroziju pravodobna spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik. Kao što smo već rekli, najbolje je kišno razdoblje, a najgore kad je vetrovito i vrlo toplo, jer se tada pelud najjače rasprostranjuje i izaziva najviše simptoma.
Lečenje se provodi antihistaminicima te protuupalnim lekovima i dekongestivima. Kao vrlo koristan oblik sprječavanja alergije pokazalo se stvaranje mehaničke barijere ulasku alergena u dišni sustav. To se može postići Nasaleze sprejom za nos, koji na površini nosne sluznice formira mehaničku zaštitu od kontakta s alergenom, umanjujući mogućnost razvijanja simptoma alergije.

Ako ambrozija raste pojedinačno, treba je iščupati zajedno s korijenom. Za veće površine preporučuje se košnja prije negoli biljka počne cvjetati, i to plitka, nekoliko centimetara od tla. Ako je potrebno, mogu se upotrijebiti i kemijska sredstva.
U nekim gradovima (Beograd,Subotica,Novi Sad…) postoje službe koje se bave borbom za sprječavanje ambrozije, pa bi bilo dobro obavijestiti ih o prisustvu biljke u vašem susedstvu i zajedno s njima aktivno delovati u njezinu uklanjanju.
Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od tog ili nekog drugog oblika alergije, obratite paznju na pojavljivanje te biljke u vašoj okolini. Pokušajte je ukloniti sami ili uz pomoć zadruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi. Nikad ne možete biti sigurni da ta neugodna biljka sutra neće i kod vas izazvati neugodne alergijske simptome.

Kako bih na duhovit način ilustrovao borbu protiv ambrozije u svetu, navest ću primjer Amerike, gdje se organiziraju prave potjernice, kao u filmovima, sa slikom ambrozije uz natpis: Traži se! Naoružana i iritirajuća! I zaista, ambrozija se dobro naoružala i sve više osvaja našu okolinu, a na nama je da joj se suprotstavimo svim raspoloživim sredstvima. Možda zvuči ružno, jer biljka nije kriva što joj je priroda namenila tako neugodnu ulogu. No, možda je njezino prisustvo samo test za sve nas, za našu brigu o okolini i dobrobit mikro i makro susedstva.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime