Preterano kupovanje je prema stručnjacima kompulsivni poremećaj. Ako kupujete da bi vam to poboljšalo raspoloženje a ne zbog toga što vam nešto treba, možda je vreme da se zapitate koliko je to dobro za vas. I ne samo materijalno nego i psihički.

Sada je ustanovljena dijgnoza “kompulsivni poremećaj kupovine” ili CBSD.

Prekomerna kupovina predmeta bez upotrebe u predviđene svrhe, bila bi dijagnostički kriterijum koji će poslužiti stručnjacima u utvrđivanju poremećaja.

Prema mišljenju stručnjaka ova dijagnoza vezana za preterano kupovanje može pomoći ljudima da se izbore sa preteranom kupovinom i da poboljšaju svoje materijalno i mentalno blagostanje.

Naglašava se da kupoholičari imaju probleme u regulisanju svojih emocija. Kupovina im pomaže da se osećaju bolje. Ali to osećanje traje kratko a onda se javlja osećaj krivice, griža savesti, samoosuđivanja.

Na preteranu kupovinu svakako utiču i reklame, konzumerizam, razvijanje potrošačkog mentaliteta.

U uspostavljanju dijagnoze učestvovali su stručnjaci iz 35 zemalja koji žele da pomognu ljudima da se izbore sa ovim problemom koji ih razara mentalno i materijalno.

Kompulsivni poremećaj uglavnom se javlja u kasnim tinejdžerskim godinama i kasnije se pogoršava. Prate ga i drugi poremećaji raspoloženja, ishrane, anksioznosti.