8. Zašto je mleko belo?

Mleko se sastoji od 87 posto vode i 13 posto čvrstih materija, poput masnoća i proteina. A glavni protein se zove kasein i upravo on je zaslužan za belu boju pošto baš tako reflektuje svetlosni spektar.

7. Zašto su papričice ljute?

Za ljutinu je kriv sastojak po imenu kapsaicin. On nema boju ni miris ali je vrlo ljut.  Vezaće se za vaše nerve i prevariti naivni mozak koji će pomisliti da je u vašim ustima nešto vrlo vruće. A nije…

6. A zašto nana rashlađuje?

Slično kao i kod ljutine jedan sastojak će prevariti vaše senzore. To je mentol zbog koga će mozak pomisliti da se nešto vrlo hladno nalazi u ustima. Zapravo on će se povezati sa posebnim receptorima za hladnoću i učiniti ih mnogo osetljivijim.

PROBAJTE: U isto vreme probajte da sažvaćete lišće nane i ljute papričice. Osećaj će biti neverovatan.

5. Zašto plačete od luka?

Luk kao i neke druge biljke uzima sumpor iz zemljišta. Kada ga sečete iz njegovih ćelija se oslobađaju određeni enzimi koji u reakciji sa sumporom stvaraju male količine sumporne kiseline i sumpor oksida. Male, ali dovoljne da vas peku oči kada dođu u kontakt sa njima. A kada mozak dobije informaciju da se nešto opasno nalazi u očima pokušaće da to ispere suzama. I zato plačete.

4. Zašto sir ima rupe?

Veliki i ukusni kačkavalji često imaju rupe u sebi. A to se dešava zbog bakterija koje i prave sir od mleka. Tačnije one se zovu Propionibacterium shermanii i upravo ovaj soj pravi rupe. Kako, sigurno se pitate. Pa tako što u procesu sirenja nastaje i ugljen dioksid koji će ostati u rupama u vašem siru.

3. Zašto se kokice kokaju?

Sada ćemo vam otkriti tu drevnu tajnu, zašto neke kokice odlično ispadnu a neke i ne. Da bi kokice ispale kako treba potrebno je da se poklopi nekoliko stvari. Recimo procenat vode, netaknut omotač i sveže meso. Kada se zrno zagreje, voda u mesu kokice počinje da ključa i želi da izađe napolje. A pošto je tu čvrst omotač, svako zrno se ponaša kao ekspres lonac pa će se sve unutra pretvoriti u vrelu kašu. A onda će u jednom trenutku i eksplodirati, dok će se oblik kokice formirati prilikom hlađenja. I dobili ste kokice.

2. Koja je najzdravija namirnica?

Teško pitanje, ali možda imamo odgovor. Mnogo naučnika misli da bi to verovatno mogao da bude limun. On je odličan za imunitet, pošto samo jedna voćka pruža dovoljno vitamina C za ceo dan, uz to pomaže da održite vitku liniju kao i čišćenje organizma i posebno jetre.

1. Zašto so poboljšava ukus?

So je neverovatno zanimljiva stvar. Bez nje bismo umrli, ali ako je jedemo previše neće nam biti dobro. Takođe, naučnicima uopšte nije jasno kako su ljudi shvatili da bi zaista bilo dobro da jedu malo soli. Recimo zato što nemamo poriv koji će nam reći – bogca ti baš bih pojeo malo soli.

Inače, slanoća je jedan od pet osnovih ukusa koje prepoznajemo, pored gorkog, slatkog, kiselog, ljutog (a možda i masnog ali nauka nije sigurna u to).

U svakom slučaju so pomaže da se molekuli iz hrane lakše oslobađaju u vazduh što poboljšava ukus hrane. Uz to, so smanjuje gorčinu. Eto sada sve znate…

Klikni Like da i drugi vide!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime