Ako često posećujete planine, primetićete da vaši saputnici nekako liče jedni na druge. A to je prava prilika da napravimo podelu na ove univerzalne kategorije u koje spadaju, pa, skoro svi.

1. Ski i Snowboard Freak

Ovo su ljudi koji ustaju pre svih, spremaju jak doručak kako ne bi ni slučajno morali da naprave pauzu tokom vožnje. Ako ožedne, ješće sneg. Na stazi ih najčešće ne vidite jer voze van nje. Posle skijanja se pojavljuju sa modricama i posekotinama i ostatku ekipe (koja već odavno sedi u kafani) pokazuju svoje super moćne snimke koje su napravili na GoPRO kamerici. Koriste čudne reči: „Si video kako sam uradio onaj svič? ’oćemo ofroud danas? Brate kako je uradio beksajd od 180?!“

Voze po svim uslovima, od 9 do 17h, svakog dana bez obzira na težinu povreda od prethodnih dana.

U sobi pripremaju svoju opremu za naredni dan, obavezno gledaju visokobudžetne snowboard filmove dok premazuju svoju dasku i skije. Nikada ne piju tokom skijanja, pa nisu zbog toga došli na planinu! Odlaze isključivo na Alpe, Kopaonik su odavno prerasli a maštaju o Koloradu.

2. Rekreativac

Voli da vozi, ali samo ako je sunčano i toplo. Nije fan padavina bilo kakvih, redovno mu je hladno na žičari i čim se malo pokvasi beži u sobu. Uživa u vožnji prva tri dana, zatim pravi pauzu, jer „nije u kondiciji“. Ustaje posle snowboard/ski freaka, na stazu odlazi tek nakon druge kafe.

Vozi lagano, izbegava crvene i crne staze, a najviše voli da pravi pauze da se sunča. Sa sobom redovno nosi: sendvič za pauzu, čokoladicu za pauzu, vodu, maramice, labelo i naravno mapu. Njegova oprema je prosečna – u opremu ulaže onoliko novca koliko je neophodno. Često pozajmljuje od rodbine i prijatelja brile, rukavice. Ostatak opreme iznajmljuje. Napredni rekreativac ima svoje cipele, ali dasku/skije iznajmljuje –  jer misli da je besmisleno da daje toliki novac na opremu za 7 dana godišnje! Preferira skijanje na Alpima.

3. Fensi optimista

Njemu su mama i tata kupili svu neophodnu opremu, najnoviji model daske ili skija, jaknu i pantalone sa najboljom nepromočivošću, super fensi-spejsi rukavice. Ima i kacigu ali ne zna da su mu brile zakačene za nju, pa kada padne traži ih unaokolo dok ga udaraju po potiljku. Jedini problem je – on je prvi put na snegu.

Trudi se, jer mnogo je novca i nade uloženo u njega, ne može olako da odustane. Pada, lomi se (srećom ima kacigu i ostale štitnike) ali ne odustaje.

Njemu je svejedno gde ide – jer je muka savladavanja ove teške discipline svuda ista.

Kada se vrati kući opremu proda na Limundu za upola manje novca koliko ju je platio a kroz nekoliko godina ponovo optimistično kreće u istu akciju.

4. Fenser

Ima najnoviju i najlepšu opremu. Skoro kao fensi optimista. Međutim, retko je upotrebljava. Na stazu izlazi popodne, spusti se jednom, a zatim sedne u obližnji kafić. Brile ostavlja na stolu, a na glavi nosi svoje najnovije RayBan naočare. Sa sobom obavezno ima telefon sa dobrom kamerom i sve fotografije koje napravi u nekoliko tipičnih poza – brže-bolje postuje na Fejsbuk.

Ukoliko je fenser devojka – ona nikada ne nosi kapu jer može da naudi njenoj sveže isfeniranoj frizuri ili prosto ne može da je navuče na konjski rep. Šminka je obavezan detalj, bez pudera, rumenila i maskare se ne izlazi iz sobe.

Brendovi kojima su fenseri skloni su: Burton, Salomon, Rossignol, O’Neil. Najviše vole Kopaonik, ređe odlaze na evropska skijališta jer su manje šanse a će tamo nekoga sresti. Uz to – nije isplativo sedeti ceo dan u kafiću gde jedno piće košta 5 evra!

5. I tebe sam sit kafano

On svakako ne ide na planinu zbog skijanja. Spusti se tu i tamo, a na žičari svoje saputnike maltretira pesmama Tome Zdravkovića, Harisa Džinovića, Šabana Šaulića koje pušta sa telefona. Zbog pripitog stanja u kom se nalazi, često mu se desi da izgubi rukavice, štap pa i telefon. No, on zbog toga ne mari.

Najveći uspeh mu je ako svakog svog saputnika primora da „drmne malo domaće“ iz njegove pljoske o kojoj brine više nego o skipasu. Na stazu izlazi kad se otrezni od prethodne večeri. Vozi se dok ne ugleda kafanu u kojoj može da zasedne i gde ima neke muzike „na uvce“.

Najviše voli Jahorinu. Kopaonik mu je previše fensi, a na Alpima nema domaće rakije niti domaće muzike.

 Autorka: Maša Milutinović

9 KOMENTARI

  1. jbg, ja sam do sad uvek nosio dobru opremu (fensi, kako gore navode), rakiju na stazi (mi je zovemo žičarka), ustajao rano zbog skijanja, skijao do iznemoglosti, a posle se lesio u hotelu/vikendici ili ga terao u nekom kaficu/kafani…
    moracu da odaberem jednu stvar od ovoga, kako bi se uklopio u ove tipove gore.

  2. Moj slucaj je da sam kupila svu opremu jos pre 3-4 godine,otisla na skijanje,na putu do staze pevala i sela u prvu kafanu i pila dok ostali nisu zavrsili sa skijanjem xD

  3. Podrzavam svaku stavku gore iznesenu , ali se ni malo ne slazem da skijase treba tako grupisati … Svako od nas ima po nesto iz ovih grupa , i kad bi sebe ocenjivao napravio bih novu i svrstao se u nju . Ja volim i da popijem a i da se rano probudim i mamuran izadjem prvi izadjem na stazu i poslednji sidjem sa nje 🙂 . Treba imati dobru opremu , nemaju je samo fenserice i sminke koje prave cool ,,fotke,, kako bi ih kacili na facebook .

    P.S.
    Alpi su trenutno najbloji izbor , i po ceni i po kvalitetu . Pozz

  4. Čista budalaština…ima ovakvog grupisanja, ali to je retko…većina ide na skijanje jer to zaista voli… U današnje vreme, jeftinije je otići na Alpe nego na Kopaonik…Imam prvoklasno Colmar odelo koje je to kupljeno pre 15 god…znači kvalitetno, koje štiti od hladnoće- za 15 god je OUT, ali cena mu se isplatila godinama… Imam odlične Atomic skije ali i njih ne menjam već 7 god. Sopstvena oprema se više isplati nego stalno iznajmljivanje. Imam 52 god, a još skijam od prve do zadnje žice i naravno, sednem i u kafanu da se osvežim sa nekim čajem sa rumom…A oni koji bi da svoj teško zarađeni odmor od 7 dana dam za spašavanje države, bolje nek nešto rade – tako će plaćati porez državi, a ne da ljubomorno pljuju po drugima.

Comments are closed.