Želite da upropastite vezu?
 
Evo uputstva za i protiv.
 
Redovno čitamo o hrani i hemikalijama koji mogu postepeno da naruše zdravlje. Ali, aiko ne razmišljamo često o tome, neke sitnice slično uništavaju i veze. Što pre ih otkrijete, imaćete više šanse da spasete ljubav.
 
 
1. Kritikujete više nego što iskazujete poštovanje. Razmislite za trenutak kako se osećate kada vaš roditelj, prijatelj ili šef ima naviku da kritikuje sve što radite, pre nego da iskaže zahvalnost prema vama i trudu koji ulažete.  Osećaj je gadan, zar ne? Želite da što manje vremena provodete pored takve osobe. Možda se i vaš partner tako oseća…
 
2. Stalno se vraćate na greške koje je partner imao u prošlosti, iako se on/ona trudi da i ne ponovi. Drugo je kada stalno partner ponavlja iste, gadne greške. Ali ako se iskreno i konstantno trudi da se iskreno izvini i popravi stvar, onda prestanite da se žalite da ne biste upropastili odnos koji je na putu da ojača. Ako se stalno vraćate na greške iz prošlosti a ne cenite partnerov sadašnji trud onda ste na putu da nepravdeno kaznite i partnera i vezu.
 
3. Vi ili partner pokazujete znake depresije ali ne tražite pomoć.  Verovali ili ne, stručnjaci kažu da je ovo jedan od najčešćih razloga prekida veze. Ne bismo mnogo razmišljali o odlasku u urgentni centar zbog polomljene ruke ili noge, ali eto, iako vidimo mnogo simptoma depresije – teškoće sa spavanjem, manjak energije, tuga, osećaj manje vrednosti/beznađa i bes – mi ih  poričemo, zaobilazimo.
 
Stres zbog posla, gubitak posla ili gubitak posla voljene osobe, bolest i raume iz prošlosti mogu da budu veoma težak teret. Ne možete biti ispunjeni. Nelečene depresije uništavaju naše predstave, smisao za nadu i mogućnosti i izazivaju da reagujemo na destruktivan način.
 
Ako vi ili vaš partner pokazuje znake depresije više od mesec dana, potražite pomoć, terepeuta, ili nekog sa kime biste mogli da razgovarate i ne ignorišite simpotome ukoliko ne prolaze.
 
4.Tvdroglavo se branite svaki put kada vas partner konstruktivno kritikuje. Osim ako prostorija nije puna ogledala, uvek vidite sve sem samog sebe u nekom prostoru. Kada vam partner kaže nešto što vas iritira ili boli da li razmislite o tome ili odgovarate kao dete u zabavištu? Da li kažete: “Pa i ti to radiš!” ili “Nisam!” Ako je tako, prestanite sa tim.
 
Umesto toga, udahnite duboko, razmislite da li ima istine u onome što ste čuli i prestanite da igrate odbranu.
 
5. Očekujete savršenstvo od svog partnera,a zaboravljate da smo svi savršeno nesavršeni. Naučite da mudro vodite bitke. Ne možete dobiti sve od jedne osobe, a ne mogu ni one od nas. Svi smo se nekad soećali das mo sa osobom sa kojom ništa ne  ide ili dobro ili dovoljno brzo. Razvedrite se i već će biti bolje, smanjite nerealna očekivanja i videćete kako će vam veza biti svežija.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime