5. Edisonova mašina protiv duhova

Tomas Edison je jedan od najpoznatijih pronalazača ikada. Poznat pre svega po tome što je krao tuđe izume, ali to je neka druga priča. Ovog puta se bavimo drugom pričom.

Pošto je registrovao patente za sijalicu, kameru, i jednosmernu struju sledeće na redu je, sasvim logično, bilo da se baci na paranormalne pojave.

Dobro ste pročitali.

Ipak, trebalo bi da znate da je u to vreme, početkom 20 veka, spiritualizam stvarno bio u modi. Svi su mislili da mogu da komuniciraju sa preminulima, a na sve strane su nicali kojekakvi prevaranti koji su to i omogućavali.

A Edison je voleo pare. I umeo da prepozna gde su.

I tako je počeo da radi na mašini za hvatanje duhova. Ceo projekat je bio pod velom tajnosti, pa čak ni prototip niko nije video. Jedino što se zna je da je jedan od asistenata umro prilikom eksperimenta. Kapiramo da je Edison hteo da proveri da li mašina radi. Izgleda da nije radila.

4. Bellove mutantske ovce

Kao što verovatno svi znate Alexander Graham Bell je izmislio telefon. Što je u to vreme a i nekih stotinak godina kasnije bio najvažniji izum na svetu.

Ali ono što verovatno ne znate je da je Bell izmislio i mutantske ovce. Dobro, pokušao je da to uradi.

Poslednjih tridesetak godina života i zaista mnogo para je potrošio na ovce. Stvarno vam kažemo. Toliko ih je voleo da je poželeo da ih ima još više na ovom svetu. A učinilo mu se da ih u tome sprečava samo činjenica što imaju samo dve bradavice.

Što je dosta manje od ostalih životinja. Recimo svinja.

I tako je zaključio da bi ovce tako pravile više mleka i lakše se razmožavale. Srećom, tada nije bilo moguće igranje sa genima pa Bell nije uspeo u svojoj zamisli.

3. Ljubavni sprej Doktora Nakamatsua

Doktor Yoshiro Nakamatsu nije baš poznat u Evropi. Ali je legenda u Japanu. Drži svetski rekord u broju patenata. Registrovao ih je 3.200, što je tri puta više nego Edison.

A među njima su i neke važne stvari. Recimo izmislio je floppy disk, CD, DVD, digitalne satove i karaoke mašine. Bacite pogled po stanu i sigurno ćete videti nešto od njehovih izuma.

E pa kada sve to znate malo će vas iznenaditi činjenica da je njegov poslednji izum ljubavni sprej po imenu Love Jet.

Koji će povećati seksualnu privlačnost i zadovoljstvo kod parova. Nakamatsua kaže da ga je isprobao na 10.000 žena i da provereno radi za oba pola. Samo stavite malo i dečko/devojka će vas obožavati više nego ikada.

Sprej košta oko 250 dolara, ali jedna bočica je u proizvodnji 400 dolara. Što znači da po svakoj doktor gubi 150 dolara. Ali nije mu krivo zato što rešava problem bele kuge u Japanu. Pa da uvezemo malo majku mu?

2. Intergalaktični komunikator

Joseph von Littrow je cenjeni matematičar sa početka 19. veka. Bio je direktor ugledne i važne Bečke opservatorije između ostalog. Sada sigurno mislite da se bavio ozbiljnom naukom i ostavio traga u istoriji. Jeste naravno.

Ali je imao i pomalo lude ideje.

Hteo je da ostvari kontakt sa vanzemaljcima. A pošto tada nisu još izmišljeni radio talasi i teleskopi on je smislio malo jednostavniju ideju.

DA ISKOPAMO RUPU OD 30 KILOMETARA, SIPAMO U NJU KEROZIN I SVE ZAPALIMO!

Otprilike tako je zvučala ideja.

Littrow je mislio da bi tako napravio dovoljno veliku vatru da je vide vanzemaljci. Srećom njegove kolege se nisu složile.

1. Teslina mašina za zemljotrese

Nikola Tesla je bio genije. Možda i najveći ikada. Da nije bilo njega svet današnjice ne bi izgledao ovako, to je sasvim sigurno. Izmislio je naizmeničnu struju, generatore, postavio osnove za robote, daljinsko upravljanje i predvideo internet 80 godina pre svih.

A napravio je i džepni generator zemljotresa. Dobro ste pročitali. Nešto kao Tamagoči kojim možete da rasturite sve što poželite.

Dakle, 1898. godine Tesla je u svojoj njujorškoj laboratoriji testirao efekte mehaničke rezonance. Suština je da baš sve ima svoju prirodnu frekvenciju, koju možemo da pojačavamo sasvim malom snagom skoro beskonačno.

Zato recimo vojska ne sme da maršira preko mosta.

I tako se igrao svojim gedžetom, a onda je ceo komšiluk shvatio da im se zgrade tresu. A kada je sve postalo dramatično Tesla je uzeo čekić i uništio oscilator. I verovatno spasao grad totalnoh uništenja za par minuta.

Niko zapravo ne zna zašto je Tesla napravio mašinu za zemljotrese, ali zna se da je posle ovog incidenta nije više koristio.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime