5. Deca porodice Sodder


photo via
Na Badnje veče 1945. godine porodica Sodder je zaspala u porodičnoj kući čekajući Božić. Živeli su u gradu Fayetteville u Zapadnoj Virdžiniji. A onda je u toku noći izbio požar u kući, zarobivši petoro dece na spratu. Dok su vatrogasci došli, kuća je poprilično izgorela, a i deca zajedno sa njom.

Zapravo, to je rekao šef vatrogasaca.

 

Ali postalo je malo čudno kada nisu pronađena tela, pa čak ni kosti. Zbog čega su očajni roditelji George i Jennie Sodder pomislili da su im deca možda i dalje živa.

Ovde stvar postaje stvarno čudna.

Recimo zato što George nije uspeo da upali auto kojim bi se popeo na sprat i spasao decu. A ni telefon im nekim čudnim okolnostima nije radio pa nisu odmah pozvali vatrogasce.

A onda su se roditelji setili da su nekoliko dana pre požara dolazili prodavci osiguranja i pretili mogućim požarom, spominjući decu. Jedan od njih, italijanskog porekla, je čak rekao da će Sodderi platiti zato što je George širio pošalice o Musoliniju po gradu.

Porodica je pored kuće pronašla čudne predmete koji su ukazivali na namerno podmetanje požara. Neverovatno, ali u komisiji koja je ispitivala slučaj bio je i Italijan koji se pojavio na vratima pre požara.

Uz sve, konobarica u restoranu na putu je videla decu koja odgovaraju opisu sa nepoznatom italijanskom porodicom.

Deca ipak nikada nisu pronađena.

Da svar bude još bizarnija Jennie Sodder je 20 godina kasnije dobila poštom fotografiju sa slikom jednog od nestalih sinova.

Nikada nije objašnjeno šta se zapravo desilo te noći.

4. Posada duhova u cepelinu


photo via
Cepelini su jedno vreme bili stvarno moderni. Tamo negde za vreme Drugog svetskog rata. E pa poručnici Ernest Cody i Charles Adams su u jednom takvom patrolirali u avgustu 1942. godine.

A onda su nestali.

Dakle, dvojica vojnika su iz San Franciska krenuli ka Faralonskim ostrvima kako bi ispitali naftnu mrlju na moru. Javili su radijom gde su. Nekoliko sati posle toga, njihov L-8 cepelin je primećen kako ga vetar nosi ka obali. Nešto kasnije je pao. Ljudi su brzo došli do kabine i otkrili da u njoj nema baš nikoga.

Mornarica je sve ispitala i otkrila da ni padobrani niti pojasevi za spasavanje nisu upotrebljeni. Zapravo, sve je bilo u savršenom redu. Radio predajnik je radio baš kao i motori. Nije bilo dokaza da se u kabini desila tuča ili bilo šta nepredviđeno.

A kako nikada nisu ni pronađeni, prozvali su ih posada duhova i zatvorili slučaj.

3. Ceo Boeing 727


alain demonty
Američki pilot i mehaničar Ben Padilla je 2003. godine otišao u Angolu kako bi kontrolisao popravku starog aviona Boeing 727. Posao je išao po planu, a letelica je bila skoro spremna. Ali veče pre zakazanog leta, avion je nestao. Zna se da ga je neko odvezao na pistu i da je taj neko odleteo u nepoznatom pravcu.

Transponder je bio isključen pa je bilo nemoguće pratiti njegovu lokaciju.

Niko ga više nikada nije video baš kao ni Bena Padillu. Svedoci kažu da je avion menjao pravac prilikom uzletanja što možda ukazuje na borbu u kokpitu.

A pošto je avion bio nakrcan kontejnerima punim dizel gorivom sumnjalo se na terorizam. Ali nigde nije sleteo.

Druga teorija je da je avion namerno ukraden kako bi vlasnici dobili osiguranje. Ali šta se desilo sa Padillom? Niko ne zna.

 

Naravno, ne zaboravimo ni malezijski Boeing 777 koji je ove godine nestao negde u Indijskom okeanu. Ali o njemu ćemo pričati za neku godinu. Kada budemo stvarno sigurni da pilot i svi putnici nisu na nekom tropskom ostrvu gde uživaju ovih dana…

2. Čuvari svetionika


chris downer
Flannan Isles je mala grupa ostrva kod obale Škotske. Zanimljivo je da se nalaze tačno na glavnom pomorskom putu u tim vodama. I zato se na njima nalazi veliki svetionik koji pomaže u navigaciji brodova.

Svetionik održavaju trojica muškaraca, a 1900. godine to su bili Thomas Marshall, James Ducat i Donald MacArthur. Trebalo je da tamo budu u smeni od 14 dana, ali baš i nisu. Vidite, u to vreme je područje pogodilo veliko nevreme. Nekoliko dana posle oluje brodovi su primetili da svetionik ne radi.

Kada su spasioci došli do svetionika otkrili su da je sto postavljen za obrok a kreveti razmešteni. Ali trojice muškaraca nigde nije bilo.

Prvo su pomislili da su nastradali u oluji. Ali onda su shvatili da su im jakne unutra. Kao i da u dnevniku piše da se vreme prolepšalo.

Postoje različite teorije o njihovom nestanku ali ni jedna nikada nije dokazana.

1. Zebbe Quinn


photo via
Zebb Quinn je u januaru 2000. godine imao 18 godina. Trebalo je da se nađe sa drugom po imenu Robert Jason Owens. Pre toga je iznenada otrčao do telefonske govornice.

Izgledao je uznemireno. Onda je seo u kola i otišao. To je poslednji put da ga je neko video.

Nekoliko dana kasnije javio je kolegama da je bolestan, mada je njegov šef pomislio da to nije bio njegov glas. A onda su na osnovu broja ustanovili da je zvao upravo Robert Jason Owens. Koji je rekao da ga je Zebb zamolio da to uradi.

Policiji je bilo i malo čudno što je Robert Jason Owens bio u bolnici tog dana sa polomljenim rebrima i povredom glave.

Ali Owens je rekao da je pao niz stepenice i odbio da sarađuje sa policijom.

Pazite dalje.

 

Otkriveno je da se Quinn zanimao za jednu devojku, Misty Taylor. Koja je imala nasilnog dečka. A poziv koji je dobio je potekao iz kuće njegove tetke. Koja nije bila kod kuće tada. A znate gde je bila? Pa u kući Mistu Taylor sa njenom porodicom.

Dve nedelje kasnije Zebbov napušteni auto je pronađen na parkingu. Na staklu su pronašli otisak karmina od poljubca i štene labradora. I to je sve što je ikada otkriveno.

Ako David Lynch nema ideju za nastavak Twin Peaksa ovu priču opušteno može da iskoristi…

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime