1. Osećate potištenost

Nova istraživanja pokazuju da količina vremena koju potrošite na mobilnom telefonu ima veze s učestalošću i težinom negativnih misli koje pokušavate da potisnute. Ljudi koji se bore s depresijom često provode više vremena na svojim telefonima, a teški zavisnici o društvenim mrežama takođe se slažu da njihovo vreme provedeno na Facebooku dovodi do toga da se posle osećaju depresivnije.

2. Imate bolove u kičmi, rukama i to u naponu svoje mladosti

Lekari danas imaju dijagnozu koja glasi “tekstualni vrat” i “tekstualna šaka”. To je dokaz da držanje telefona u ruci 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji ima stvarne, fizičke posledice na vaše telo. Čak s tim dovode u vezu i zamućenje vida.

3. Upravo ste kliknuli na ovaj članak …

A rezultati su upravo ono što ste očekivali, jedva izdržate 60 sekundi bez provere svog mobilnog.

4. Nikad niste doživeli odmor bez mobilnog

Krenuli ste na godišnji odmor, ali da li je i vaš mozak takođe na odmoru? Provera e-pošte i “skrolanje” Facebookom na vas ima fiziološki učinak kao da nikad niste ni napustili svoju kancelariju. Dajte sebi već jednu pauzu i isključite se.

5. Osećate se usamljeni čak i u društvu prijatelja

Zavisnost od mobilnog i osećaj usamljenosti idu ruku pod ruku, navodi se u jednoj studiji objavljenoj 2014. Čak i kada ste sa svojim prijateljima, svako od vas bulji u mobilni umesto da razgovarate.

6. Ne možete da se setite kada niste poslali svoj ručak na Instagram

Samo pokušajte da provedete više vremena jedući svoj ručak koji ste sami napravili ili naručili u restoranu. Nemojte trošiti vreme u potrazi za najboljim filterom za tu fotografiju. Čemu? Uostalom, u čemu je poanta ako vam se jelo hladi i ako ga u potpunosti ne doživite?

7. Više gledate svoj mobilni nego svoje dete

Tužno. I neprihvatljivo.

8. Znate šta znači “nomofobija”

To je neobuzdan strah da ostanete bez mobilnog. Prema studiji iz 2012. godine, čak 73 posto ispitanika kaže da će se “uspaničiti” ako izgubi mobilni, a 14 posto njih reklo je da će biti zaista “očajni” ako ostanu bez njega.

9. Ne sećate se kako je to istinski se opustiti

Zbog činjenice da naši mobilni stvaraju “nemilosrdnu potrebu da odmah pregledamo i odgovorimo na svaku dolaznu poruku, upozorenje ili zvuk bip,” nikad zapravo nismo opušteni, čak i kada to pokušamo. Isključite više taj mobilni i sigurno ćete osetiti neke početne teskobe, ali ćete se posle osećati mnogo bolje.

10. Vi ste zaboravili što je to odgođena zahvalnost

Kada nekome pošaljete poruku, očekujete odgovor odmah. Kada na Facebooku podelite novu fotografiju, odmah očekujete da će krenuti navala “lajkova”. Reči “strpljenje” i “mobilni” retko se završavaju u istoj rečenici.

11. Budite se zvonjavom

Ako spavate u blizini svog moblnog jer vam on služi kao budilnik, trebalo bi da znate da zbog radiofrekvencijskog zračenja time uništavate kvalitet sna.

12. Imali ste iskustvo blizu smrti jer ste se dopisivali porukama u šetnji ili vožnji

Ako niste ništa naučili od tog prvog iskustva, nismo baš sigurni da vam možemo pomoći.

13. Ne sećate se kako je to razgovarati s nepoznatim ljudima

Ljudska bića kreirana su za socijalne interakcije, a to nije nešto što tehnologija može uspešno da čini. Ali ako ste izbegavali interekacije “licem u lice” i umesto toga slali tekstualne poruke, vreme je da se zamislite. U redu je ako je to neko koga vrlo dobro poznajete i ne želite da trošite vreme i živce, ali razgovor sa strancima mogao bi u vama da podstakne iznenađujuću sreću.

14. Čujete telefon, čak i onda kada ne zvoni

Da, postoji takva stvar kao simptom fantomske vibracije mobilnog, a vi to sve predobro znate. Vaš telefon se nalazi stišan u džepu, ali vi svejedno čujete zvučni signal tekstualne poruke. Zaboravili ste svoj telefon kod kuće ali nekako ga čujete kako zvoni dok se vozite na posao. Ako je to posredi, izgleda da gubite svoj um.

15. Ne možete zamisliti svoj život bez mobilnog

Doslovno. U nedavnoj Gallup anketi koja je obuhvatila gotovo 16.000 ljudi, neverovatnih 46 posto njih priznalo je da se tako oseća. Žene se još više slažu s tim, pa čak 51 posto njih ne može zamisliti život bez svog mobilnog.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime