Ukoliko pokrenete radoznalost vaš mozak će bolje i brže učiti. Novo istraživanje koje je vodio naučnik Matthias J. Gruber otkriva da je razlog za to hemija u mozgu.

Dokazano je da ukoliko vas neka tema zanima i radoznali ste, to će pokrenuti centre za zadovoljstvo, a kasnije ćete ostvariti bolje rezultate na testu.

“Recimo da gledate finale serije Breaking Bad. Ako ste zaista veliki fan zanimaće vas šta se desilo sa glavnim likom, Walterom Whiteom. Bez dileme ćete zapamtiti šta se desilo na kraju”, objašanjava naučnik.

Ali pazite dalje. Vrlo verovatno ćete zapamtiti šta ste jeli pre nego što ste pogledali epizodu i šta ste radili posle toga.

Dobri nastavnici ovu tehniku koriste godinama. Recimo sa učenicima raspravljaju o problemima iz matematike kroz igru i zabavne zadatke ili neposredno pre ili posle nečeg što ih veoma zanima.

Verovatno vas zanima i kako da iskoristite ovu činjenicu?

Pronađite načine da povežete stvari koje bi trebalo da naučite sa stvarima koje vas zanimaju. Učite u pauzama omiljene serije. Igrajte igrice i onda pregledajte prezentacije za fakultet ili posao.

Nauka kaže da će vam tako biti lakše! photo: ohio univerisy libraries

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime