Lepo vreme i kraj policijskog časa izmamili su mnoge u prirodu. Ali treba biti oprezan jer je ovo vreme kada su zmije izmilele iz svojih boravišta. Zaštita od zima u Srbiji ovako izgleda.

Zmije u Srbiji uglavnom nisu otrovne i ne predstavljaju opasnost po čoveka, mada se mnogi plaše zmija.

Od otrovnih zmija kod nas se mogu sresti poskok i šarka koje su mogu naći u brdsko planinskim krajevima, kamenjarima, zapuštenim vrletima.

Poskok je pepeljasto sive boje a glava ima srcoliki oblik i dva roščića na vrhu nosa. Na leđima ima tamnu liniju a sa strane tamne mrlje.

Šarka ima liniju preko celog tela, ima pljosnatu glavu.

Zaštita od zima u Srbiji

Budite oprezni kada ste u prirodi, pogotovo na mestima gde se mogu javiti ove dve otrovne zmije. A od ostalih se nemojte plašiti ali ih nemojte ni uznemiravati.

Ako vidite zmiju nemojte je juriti niti bežati. Zmija ugrize kada se uplaši ili ako oseti da je ugrožena. Ne idite u visoku travu, ako se penjete preko stena budite obazrivi jer vole da se sunčaju na pustim i tihim mestima.

A kako razlikovati otrovne od neotrovnih zmija. Otrovne imaju trouglastu glavu i uske eliptične oči. Otrovne obično imaju kratko i zdepasto telo a neotrovne imaju tanka i izdužena tela.

Na mestu ujeda obično se vide dve tačkice, to su ubodne rane od zuba a može biti i samo jedna. U roku od dva sata počeće mesto ujeda da otiče i osetićete bol. Ako je otrov jači bol se javlja i ranije a može se pokazati i poktozno krvarenje.

Kod mnogih ljudi se javlja i mučnina, vrtoglavica, slabost u telu, znojenje.

Ako je čoveka ugrizla neotrovna zmija rana se ispere vodom, može se namazati i neka antibiotksa mast i kod lekara mora dobiti tetanus.

Ako je pak ugriz od otrovnice potrebno je strogo mirovanje i imobilizacija ruke ili noge gde je ugriz. Što pre otići kod lekara.

Sve u svemu, bez obzira koja zmija je ugrizla čoveka treba otići u bolnicu i konsultovati se sa lekarima ako niste sigurni o kojoj zmiji se radi.

Više o outdoor aktivnostima u Srbiji pročitajte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime