Lajmska boreliozu je najbrže rastuća bolest Zapadnog sveta poslednjih godina, piše Daily Mail. Samo u SAD godišnje oboli oko 300.000 ljudi, a u Evropi 65.000.

Krpelji su najčešći prenosioci spiralne bakterije Borerelie burgdoferi. Rezervoar ove bakterije su mnoge divlje i domaće životinje i ptice, a posebno mesto zauzimaju divlji glodari. Bakteriju prenose krepelji, mada nisu svi zaraženi, a mogu je preneti i drugi insekti, muve, buve. Može se preneti s čoveka na čoveka preko pljuvačke, transfuzijom krvi, seksualnim kontaktom, majčinim mlekom i transplantacijom organa. Sama bakterija ima više od 20 podvrsta od kojih pet mogu da prouzrokuju bolest kod ljudi.

Šta se dešava kada krpelj uđe pod kožu? Njegovim ugrizom bakterija ulazi u čovekov krvotok, putuje telom a ona ostaje često neprimećena dok se bolest širi organizmom. Lajmsku bolest je teško dijagnostifikovati.

Treba obratiti pažnju na mesto ujeda krpelja, gde se može javiti crvenilo koje u sredini ima crvenu tačku i krugove koji se polako šire i mogu dostići do 5 cm čak i do trideset dana posle infekcije.

Bolest utiče na nervni sistem, zglobove, srce.

Postoje i tzv. mali simptomi, bolovi u mišićima i zglobovima, osip, temperatura, glavobolja, slabost.

I to nije sve. Ova bakterija može da izazove upalu srca, paralizu lica, meningitis, artritis.

Zato je veoma važna zaštita kada se boravi u šumu. Treba nanositi repelante, nositi dugačke pantalone, čarape, majice i košulje sa dugim rukavima. Kada dođe do ugriza veoma je važno da se što pre izdadi krplje i uz konsultacije sa lekarom počne s antibiotskom terapijom kako bi se sprečio razvoj bolesti.