Učinite masku za lice efikasnijom. Da, moguće je. Nabavili ste ili sami sašili masku od tkanine ali da li ona zaista štiti i da li je perete redovno i kako možete da je učinite efikasnijom, to su pitanja na koja imamo odgovore.

Prema israživanjima maska od debelog platna je 50% efikasna u zatvorenom prostoru u blokiranju virusa i štetnih čestica u vazduhu, što je ovih dana i te kako potrebno širom Srbije i zbog zagađenja vazduha. Ovakva vrsta maske je dobra kada ste na otvorenom jer vazduh raznosi kapljice virusa pa je teže da dospeju ispod vaše maske. Ali u zatvorenom je efikasnije da nosite kvalitetnju masku (medicinsku ili još bolje N95) ili da dogradite postojeću.

Kada nabavljate masku od tkanine proverite kakva je tako što ćete je podignuti prema svetlu. Ako se lako razaznaju pojedinačna vlakna ona nije dobar filter. Potrebno je da bude gušća.

Maska od sto posto pamučne tkanine, čvrstog tkanja je dobar izbor. Na mikroskopskom nivou prirodna vlakna pamuka imaju trodimenzionalnu strukturu koja stvara više prepreka za čestice koje mogu ući kroz nju na lice.

Od sintetičkih materijala najbolja je ona od poliestera. A polipropilen je dobar da od njega napravite filter koji ćete ubaciti u džepić na pamučnoj maski. I onda ste obezbeđeni.

Verovatno ste primetili da mnogi nose dve maske, što je dobra odluka.

Nošenje duple maske je preporučljivo ljudima koji rade u zatvorenim prostorima ili se voze autobusima, tramvajima.

Problem u nošenju maski je i taj što često ne prianjaju dobro za lice. Labave su i imaju otvore kroz koje virus može da prođe. Zato pričvrstite masku bilo vezivanjem čvorova na konpčićima koji idu iza uva ili pozadi te konpčiće pričvrstite nekom šnalom.

Najbolje je ako možete da nabavite ipak N95 koje prema istraživanjima filtriraju oko 95% malih čestica u vazduhu. Kupujte kod proverenih prodavaca jer ima i falsifikata.

Kakvu god masku da izaberete važno je da je nosite. Važno je da je dobro pričvrstite. Važno je da obuhvati i nos a ne samo usta. Važno je da budete odgovorni prema sebi i drugima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime