Evo trika koji čak i doktori koriste u urgentnim situacijama. Recimo, ovog meseca su tako uspeli da spasu život jednoj bebi kada su medicinskim super lepkom sprečili krvarenje u mozgu u Kanzasu.

Dakle, bilo bi dobro da uvek imate bočicu super lepka kod sebe. Pogotovo ako idete na kampovanje, u prirodu, pravite roštilj ili majstorišete. Ako se posečete iskoristite ga da sanirate ranu u slučaju nužde, odnosno kada baš ništa drugo nemate pri ruci.

Evo šta je potrebno da uradite, piše Lifehacker.:

1. Prvo očistite ranu vodom i sapunom.

2. Stavite vrlo malo super lepka i odmah prstom raširite po celoj rani i okolnoj koži pre nego što se osuši.

3. Super lepak će se ponašati kao veštačka koža.

Super lepak nije otrovan. Da posle ga nije lako skinuti sa kože, ali u slučaju nužde zaista može da pomogne kod manjih rana.

 

DODATAK: Malo smo ispitali ovu temu i otkrili nekoliko zanimljivih činjenica. Super lepak je napravljen za zaptivanje pre pedesetak godina i korišćen je u Vijetnamskom ratu za hitne intervencije. Ipak, dugotrajnom upotrebom doktori su shvatili da on može da napravi veću štetu i probleme kod sekundarnih reakcija. Danas se razvijaju novi cijanoakrilni lepkovi koji će se za nekoliko godina pronaći u upotrebi u medicinske svrhe. Dakle, super lepak nemojte koristiti ukoliko možete da ih sanirate na bilo koji drugi način. Ako se nalazite u bezizlaznoj situaciji i čini vam se da je to poslednja stvar koju možete da uradite, razmislite i o tome. Ipak, savetujemo da se pre bilo kakve intervencije super lepkom prvo konstultujete sa doktorom.

 

photo

1 KOMENTAR

  1. Dali sa Super Lepkom mozemo zalujepiti zubnu nadogradnju?
    Dali je u tome slucaju Super Lepak otrovan po zdravlje?
    Jer ja imam taj provlem i mislim da bih sa time rijesio bezbroj stvari koje mi smetaju, dok ne dodjem do moga zubara. Samo je pitanje dali je Super Lepak otrovan u tom nacinu koriscenja.?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime