Verovatno biste voleli da možete da postanete bilo ko? Recimo kao Jaqen H’ghar iz Igre prestola.

E pa otkrili smo neurološki trik koji vam omogućava da postanete bukvalno bilo ko. I to tako što ćete promeniti vaša sećanja.

Za početak, trebalo bi da znate da većina ljudi pamćenje doživljava kao snimak na video kameri. Odnosno, mislimo da su naša sećanja vrlo jasno i vrlo egzaktno upisana u naš mozak takva kakva jesu.

Ali to uopšte nije istina.

Kada se prisećamo nekog događaja, naš mozak rekonstruiše sve informacije koje ima iz puno različitih segmenata. Mnogi od njih su potpuno nepovezani na prvi pogled.

Takođe, mozak rado koristi prečice pa detalje često dodaje u sećanje zato što imaju smisla. Iako to funkcioniše zaista dosta dobro, ponekada se dešava da pogreši. Odnosno da ubaci nešto, što se zaista nije dogodilo. Ili se jeste dogodilo ali vi to u tom trenutku možda niste baš tako doživeli.

Ok, sad je jasno da pamćenje nije baš sasvim egzaktna stvar.

Ima još jedna sitnica.

Svaki put kada se sećate nekog događaja, vi se zapravo sećate poslednjeg puta kada ste razmišljali o tom događaju. Što znači da ako ste se pogrešno ili možda drugačije setili jednom, od tad vaše sećanje ostaje upravo takvo.

To u praksi znači da kada ste recimo tužni i sećate se tužnog događaja iz vašeg života, vaš mozak će dodavati detalje i emocije koje će učiniti da taj događaj ostane još tužniji u vašem sećanju.

Isto tako je i kod lepih stvari koje su vam se dogodile. I upravo zato se sećate nekih divnih stvari iz prošlosti i pitate se zašto vam se više ne događaju tako neverovatna iskustva. Zato što se nikada nisu ni dogodila. Odnosno jesu, ali nisu bila tako neverovatno fantastična u tom trenutku, već je vaš mozak vremenom od njih napravio nešto čudesno.

Jasno vam je kako sve funkcioniše.

A sada da vam objasnimo kako da iskoristite sve to, odnosno kako da promenite vaša sećanja.

Za početak evo primera koji objašnjava zašto bi to trebalo da uradite.

Recimo, zamislimo da ste na početku karijere propustili zaista sjajnu priliku da napravite ozbiljne pare. Zbog čega se stalno sekirate. Posledično i sebe vidite kao gubitnika koji nije umeo da prepozna sjajnu priliku. A to itekako utiče na vas i danas. Jednom gubitnik, uvek gubitnik.

Ali uz malo promene sećanja možete da promenite i sliku sebe.

Kada sledeći put budete razmislili o tome pronađite dobre stvari u događaju. Zašto je u tom trenutku to bila jedina moguća odluka i zašto je ipak sve dobro ispalo. Upravo zbog te odluke ste danas tu gde jeste. A to i nije tako loše?

Deluje jednostavno.

I jeste.

A uz to ste i upravo promenili sećanje o tom događaju pa i viđenje samog sebe. Od gubitnika ste postali racionalni pobednik koji polako ali sigurno gradi svoj uspeh.

Ako nam ne verujete da ova tehnika radi, predlažemo da je probate.

Za početak odredite kako izgleda idealna verzija vas samih u vašem životu. I onda polako krenite po sećanjima iz vašeg života i menjajte ih.

I ne sekirajte se, to nije dugačak proces. Zapravo, za samo nekoliko sekundi možete da “editujete” neki događaj. Čim to uradite, vaš mozak će sam da presloži sećanja kako bi se uklopila u novu realnost koju ste stvorili.

Ludo zar ne?

Ima nešto još luđe.

Vaš mozak pravi i menja sećanja dok ih se sećate, tako da u jednom trenutku uopšte nećete znati čega se zaista sećate a šta ste promenili u sećanju.

Samo moramo da vas upozorimo. Pazite da ne preterate u menjanju sećanja… čovek je rekao.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime