Štedljive sijalice su stvarno sjajna stvar! Ne samo što zaista troše mnogo manje energije, već i traju godinama, a to će se itekako odraziti na vaš budžet! A pošto im je i cena prilično pala i mogu da se kupe već i za oko 200 dinara po komadu, krajnje je vreme da ih nabavite!

Ali nije sve tako jednostavno kao sa starim, običnim sijalicama sa vlaknom! Zato vam objašnjavamo sve što bi trebalo da znate!

Temperatura boje

Jedno od najčešćih pitanja vezano za štedljive sijalice je pitanje temperature boje. Odnosno može da se dogodi da je kupite i umesto tople i nežne boje koju je davala vaša stara sijalica dobijete onu užasnu plavu koja podseća na stare kancelarije ili operacione sale.

Da biste to sprečili potrebno je da potražite oznaku temperature boje koja se nalazi na svakoj sijalici. Oznaka koju tražite podrzumeva cifru i slovo K od Kelvin, poput 2700K.

Ona označava temperaturu i u rasponu je od 6500K do 2700K.  Što je cifra veća, to će svetlo biti sterilnije i podsećaće na stare kancelarije ili operacionu salu. Zato ako tražite toplo svetlo na koje ste navikli uvek kupite sijalice sa manjim brojem K, recimo 2700K koja nosi i oznaku "soft white".

Potrošnja

Samo pogledajte koliko wati troši vaša štedljiva sijalica. Recimo 8 wati, a tu je često i podatak da će ona raditi kao stara sijalica od recimo 40 wati. Ipak, potrošnja je manja cifra.

Lumeni

Količina svetla se označava i Lumenima, pa možete i da uporedite ove vrednosti ako vam je potrebno jače svetlo.

Rok trajanja

Većina štedljivih sijalica radi između 6,000 i 15,000 sati ali svakako uporedite ove vrednosti pre kupovine. Važno je i da proverite koliko uključivanja je predviđeno, a tu očekujte cifre od 5.000 i više!

Eto, sada je malo jasnije!

1 KOMENTAR

  1. Ljudi, ne kupujte ova sranja..toliko je nezdrav i otrovan gas koji ispustaju ove sijalice i to i kad su nove..kad se razbiju, ako ne izvjtris sobu nekih pola sata, si jos gore najebao..zajebite stednju na struji da bi zaplatili bolescu..vratite nam krusku!!

Comments are closed.