Šta uraditi kada grmi a vi ste napolju, važno je pitanje u vreme kada gromovi tutnje oko nas.

Proverite vremensku prognozu kada krenete napolje, u prirodu, na plažu, u planine. Letnje oluje su brze, gromovi pršte na sve strane. Nemojte se izlagati riziku ako je to moguće.

Gromovi najčešće udaraju tamo gde ima dosta vode, kod reka, jezera. Zatim tamo gde su najviši vrhovi, visoko drveće.

Dakle, prvo upozorenje je da ne izlazite napolje.

Najgore je kada se u vreme grmjavine nalazite na otvorenom prostoru. Ovakvi udari su najsmrtonosniji. Ali ako ste već na otvorenom prostoru najbolje je da čučnete i da vaše telo zauzme što manju površinu zemlje.

Direktan udar groma se dešava kada osoba postane deo glavnog kanala za pražnjenje groma, najčešće na otvorenom prostoru.

Pokušajte da se sklonite sa polja ako se na njemu nalazite. Sklonite se i sa vrhova brda i nikako nemojte ići ispod visokog drveća ili nekih visokih objekata.

Veoma je važno biti udaljen od vode. Ne kupajte se, nemojte biti mokri dok grmi jer su i voda i metal dobri provodnici pa je bolje kloniti ih se i biti na sigurnom. Tokom grmljavine i oluje nije poželjno ni tuširanje, pranje sudova.

Savetuje se pažljivo ophođenje kada ste u kući. Ne bi trebalo koristiti električnu opremu, niti ono što je uključeno u struju.

Ukoliko nekog u vašoj blizini ipak udari grom odmah zvati hitnu pomoć. Smestite povređenu osobu na sigurno i nemojte se plašti da je dodirujete jer u njenom telu nema električnog naboja. Osobu pokrijte zbog hipotermije.

Povređeni može imati opekotine pa čak i prelome. Posledice udara groma mogu biti veoma opasne zato je važno što pre zvati hitnu pomoć. Kao što smo čitali ovih dana smrtnost je velika kod udara groma.

Automobil je dobra zaštita.

Dešava se i da grom udari nešto u blizini žrtve a deo struje zahvati i njih. Zato se sklonite od visokog drveća.

Ako ste u kući izbegavajte kontakt prvo sa vodom a onda sa onim što je povezano sa metalnim žicama i površinama.

Nemojte telefonirati sa telefona koji je povezan sa strujom. Slobodno koristite mobilni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime